Zastupnici HDZ-a napustili sjednicu zbog rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima

Rezolucija o poštivanju žrtava ustaškog režima, koju su predložili zastupnici Kluba Naša stranka – Nezavisni blok Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut danas je usvojena na sjednici Zastupničkog doma.

Nakon žustre rasprave članovi Kluba HDZ-a BiH su napustili sjednicu Zastupničkog doma i prije nego što je usvojena rezolucija.

Ako nam želite ovo nametati na pleća, nametati krivicu… Ovo je drsko i bezobrazno. Ne mogu prihvatiti takvu vrstu krivice. Zbog uvreda koje ste nam nanijeli, Klub HDZ-a će napustiti sjednicu, kazao je zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović.

Rezolucijom se podsjeća na fašistički karakter ustaškog režima Nezavisne države Hrvatske, milijune žrtava fašističkih režima, od kojih su brojne žrtve iz Bosne i Hercegovine, te na opredijeljenost da se zaštiti njihovo dostojanstvo. Rezolucija također podcrtava antifašističku tradiciju svih naroda Bosne i Hercegovine, kao i njenih građana uopće, te potrebu institucionalnog djelovanja u skladu s Ustavom, zakonima i međunarodnim obavezama Bosne i Hercegovine.

Zastupnik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da se treba konačno suočiti s istinom i prihvatiti povijesne činjenice iz perioda 1941.-1945., koji cijeli svijet priznaje.

Ja sam zvijezda na Facebooku i stalno, kad god zatreba, izvlače moju izjavu iz SDA kako je u Vojsci RS-a i HVO-u bilo onih koji nisu radili zločine, kao što je bilo u Armiji RBiH onih koji jesu. Razvojačen sam kao kapetan Armije. Nisam radio ni podržavao zločine i to nije bila službena politika niti opredjeljenje Armije RBiH, ali evo javno se izvinjavam svima onima nad kojima su pojedinci ili neke jedinice Armije izvršile zločine navodno u ime mog naroda ili u moje osobno ime, izjavio je Nikšić, pozvavši druge da to isto učine.

Zastupnica HDZ-a Borjana Krišto kazala je da poštuje bilo koju žrtvu svih totalitarnih režima.

Dogodila se hajka i vrijeđanje vjerskih obreda i ograničavanja vjerskih sloboda. Pozadina ove rezolucije je nešto drugo, odnosno misa za žrtve Bleiburga. Misu čak nazivaju takozvana, kazala je ona, prenosi Klix.

Zastupnik SDS-a Dragan Mektić je ocijenio da je ova rezolucija dobra i da je treba podržati te je predložio amandman kojim se osuđuje predaja jasenovačke građe koju je vlast u entitetu RS predala Hrvatskoj.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Zasto se vi Sram bavite i ubijenim partizanima koji su od kad je Boga i svijeta podrivali Hrvatsku kao i danas. Zašto se ne oglasite kada je komemoracija u Jasenovcu ili Stebrenici da se ostavi mrtve idemo naprijed. Partizani ubojice prozirni ste.

  • Ovo ponovo vodi u sukobe ,sjednite jednom i ljudski se dogovorite osuduje se svaki fašizam isto tako i komunizam ,osuduju se svi zločini bez obzira ko i u čije ime ih počinio i iste treba kazniti bez zadrške,ne možete stavljati u isti koš kompletan narod bez obzira koji to bio nisu Hrvati svi bili ustaše ,niti Srbi četnici a nisu ni svi muslimani teroristi

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.