Zastrašujuća prognoza: Ovako počinju svjetski ratovi – Jabuka.tv

Zastrašujuća prognoza: Ovako počinju svjetski ratovi

Američka publicistkinja, dobitnica Pulitzerove nagrade Anne Applebaum, u intervjuu bečkom dnevniku Presse, upozorava da je vojna akcija Rusije u Siriji uslijedila nakon što je Zapad bio bez plana i kritizirala je Austriju zbog “pranja” ruskog novca, prenosi Tanjug.

Ona smatra da intervencija u Siriji skreće fokus zapada, ali i ruskih medija s Ukrajine, konflikta u kojem se nije nazirao pozitivan kraj za Rusiju. Applebaum, također, smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin želi svojom akcijom ojačati predsjednika Sirije Bashara al-Assada i spriječiti mogućnost revolucije u Rusiji.

Zapad doprinjeo jačanju Putina

Prema njenim riječima, Putin možda nema plan, ali ima strategiju, koja glasi održavanje na vlasti time što ruskom stanovništvu pokazuje da snaga i oživljavanje Rusije ovisi samo od njega osobno. Istovremeno Applebaum ističe da je to i ruski način vođenja vanjske politike, koji je za zapad, koji ne razmišlja geopolitički, često čudan.

Ona naglašava da je zapad doprinjeo jačanju Putina, kritizirajući američkog predsjednika Baracka Obamu zbog stvaranja utiska da se SAD želi povući iz svijeta i manje bude vojno prisutan preko Atlantika, što je otvorilo vakuum.

”Putin želi svojom akcijom ojačati predsjednika Sirije i pošto zbog toga nema nikakve razumne zapadne strategije Putin može raditi što sada čini”, podvukla je Applebaum. Obama, kako navodi, ne želi vidjeti vojno rješenje u Siriji, ali istovremeno nije razvio diplomatsku soluciju, a po pitanju Ukrajine, gdje se radi, kako je uvjerena, o vojnom konfliktu, on se oslonio i prepustio problem njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, prenosi Tanjug.

Rusija će izvesti hibridni napad na tri baltičke članice EU

Applebaum smatra mogućim da će Putin iskoristiti predsjedničke izbore u SAD-u, na jesen iduće godine, za “hibridni napad na tri baltičke članice EU”. “Vlada Obame je već sada umorna od vlasti i ne predlaže nikakve nove ideje”, kritizirala je Applebaum dodajući da bi NATO-u teško palo da obrani takvu jednu invaziju.

Ona je podvukla da tako počinju svjetski ratovi, koji se mogu spriječiti samo reformom NATO-a i povratku k principu Hladnog rata zastrašivanja, za što su potrebna naoružanja, baze u srednjoj i istočnoj Europi, ali i treba pitanje informativnog rata shvatiti ozbiljno, jer, kako ističe, Rusija u cijeloj Europi upotrebljava novac da promjeni politiku tih zemalja.

Austrija treba prestat prati ruski novac

Applebaum je pozvala Austriju da prestane ”prati” ruski novac, dodajući da bi ako tako nastavi postala žrtva takve vrste korupcije. Spremnost za pranje ruskog novca, prema njenim riječima, jedan je od razloga zašto je Putin toliko dugo na vlasti.

“Zato što su zapadne države pomagale da se krade novac od ruske države i iznese iz zemlje, te i opere”, smatra Applebaum.

(Tanjug)


2 komentara

  • Kada je svjetska financijska ologarhija zavrnula ruku Švicarskoj, ostavila je ispušni ventil poluilegalnog protoka novca preko Austrije. Tu je autorica 100% u pravu i Austrija već punih 15-ak godina ima problem sa viškom novca i to ne samo iz Rusije, jer veći dio ruskih novčanih transakcija ide ka Velikoj Britaniji, što je sa stanovišta USA poželjno i legalno. Inače demokrati nikada nisu imali uspjeha na vanjskopolitičkom planu, pa tako ni BO te stoga sigurno gube izbore. Republikanci će na zaoštravanju retorike dobiti izbore i pitanje je samo dokle su spremni ići. Svima njima su u interesu lokalni ratovi, a za globalni sumnjam. Ameri su malo suptilniji, još uče od Engleza, u podvaljivanju kukavičijih jaja u tuđa gnijezda, te se stoga i koriste ovom tzv. spisateljicom jer je jako popularna u njihovom svijetu i to je poruka za domaću, a ne za svjetsku javnost. Poruka svjetskoj javnosti se šalje diplomatski. Cijeli tzv. islamski svijet se stavlja na dispoziciju kao destinacija za ISIL i nitko, ama baš nitko iz toga svijeta nije digao glas protiv njih na mjesto gdje to može imati bilo kakva odjeka, a šalju se fingirane poruke sa mjesta i prema mjestima sa sadržajima koje su milozvuče ušima, a u stvarnosti im nije cilj da potaknu bilo kakve promjene, već svi svjesno provode istu politiku na različite načine sa istim ciljem.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.