Mostar: 20 godina Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta – Jabuka.tv

Mostar: 20 godina Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta

Predstavljanjem monografije ”Naših dvadeset godina”, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru završeno je obilježavanje dvadesete godišnjice utemeljenja i rada Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Uz članove akademske zajednice, predstavnike javnog i gospodarskog života Hercegovine, svojom nazočnošću predstavljanje su uveličali predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Prigodnim obraćanjem nazočne je u ime Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta pozdravila doc. dr. sc. Danijela Petrović, v.d. dekanica i glavna urednica Monografije koja je izrazila zahvalnost svima onima koji su imali dovoljno znanja, a još više hrabrosti, da u još uvijek ratnim vremenima pokrenu visokoškolsko obrazovanje u poljoprivredi i za poljoprivredu.

”Monografija ‘Naših dvadeset godina’ predstavlja naš pokušaj da zabilježimo i od zaborava sačuvamo one koji su postavili temelje današnjeg Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, ali i da odamo priznanje svima koji su na bilo koji način doprinijeli njegovom razvoju i ugledu. Ona je naša zahvala entuzijastima, nastavnom osoblju, uposlenicima i studentima, prethodnim i sadašnjim, svima onima čiji se dio života isprepliće sa životom Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru,” kazala je dekanica Petrović.

Prigodnim riječima nazočnim su se obratili i prof. dr. sc. Vlado Majstorović, izaslanik rektorice Sveučilišta u Mostaru te dr. sc. Gordana Kralik, prof. emeritus Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku koja je u emotivnom obraćanju istaknula kako pomoć mostarskim kolegama od kolega sa zagrebačkog i osječkog sveučilišta niti jednog trenutka nije bila upitna.

”Svima nama bila je čast sudjelovati u razvoju Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta tijekom proteklih godina. Sadašnjim i budućim generacijama nastavnika ostaje trajna zadaća razvijati Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet kao prepoznatljivo i poželjno mjesto studiranja,” istaknula je prof. Kralik.

Monografiju je javnosti predstavio akademik Jakov Pehar koji je nazočne proveo kroz relativno kratku ali sadržajnu prošlost Fakulteta. Kako je kazao akademik Pehar, Monografija riječju i slikom donosi kratki prikaz prvih dvadeset godina Fakulteta, a svoje su mjesto u njoj našla i još uvijek svježa sjećanja utemeljitelja i podupiratelja ali i prijatelja Fakulteta.

Uz crticu iz povijesti poljoprivrede i poljoprivrednog obrazovanja u Hercegovini, na sto devedeset stranica Monografija donosi osvrt na prošlost i sadašnjost Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Mostaru, znanstveno-istraživačke i stručne projekte, međunarodnu suradnju, izdavačku djelatnost ali i studentske izvannastavne aktivnosti, kao i popis svih studenata koji su u proteklih dvadeset godina stekli diplomu na ovom fakultetu.

U njoj su predstavljeni i svi oni koji su tijekom ovih dvadeset godina sudjelovali u nastavnom procesu, bilo da je riječ o stalnim uposlenicima bilo o vanjskim suradnicima, a posebna cjelina posvećena je dvojici akademika – Ferdi Bašiću iz HAZU-a te Jakovu Peharu, predsjedniku HAZU BiH koji su sudjelovali ne samo u utemeljenju nego i u rastu i razvoju Fakulteta. Monografiju je dizajnirao i grafički oblikovao Gordan Zovko iz mostarske agencije Connect, a tiskana je u nakladi od 500 primjeraka.

Predstavljanje monografije ”Naših dvadeset godina” svojom su pjesmom uveličale članice ženske klape Drača iz Mostara, a posebno svečan trenutak bila je dodjela zahvalnica uposlenicima koji su svih dvadeset godina ostali odani Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, ali i svim bivšim dekanima Fakulteta.

Čestitke nagrađenima, ali i svim bivšim i sadašnjim uposlenicima, suradnicima i studentima Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta uputio je i Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

”Kroz ovih dvadeset godina dokazali ste, kao i ostale članice Sveučilišta u Mostaru, da se vjerom u sebe, u svoje vlastite sposobnosti, predanim radom i ustrajnošću mogu postići izvrsni rezultati čak i u državi koja, nažalost ponekad i ne prepoznaje, ali objektivno i nema mogućnosti izdvajati velike proračunske svote za znanost i obrazovanje. Utemeljitelji Vašeg fakulteta postavili su visoke kriterije koje su slijedili Vaši prethodnici, a Vi ste ih dekanice Petrović sa svojim suradnicima dodatno unaprijedili i prilagodili suvremenom obrazovanju i potrebama mladih ljudi na čemu Vam iskreno čestitam,” kazao je predsjednik Federacije BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.