Zašto su u posljednje vrijeme rigoroznije provjere na granici s Hrvatskom?

Kao država koja je članica Europske unije, Republika Hrvatska ne dozvoljava unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda na svoj teritorij.

Iako se građani stalno upozoravaju da je strogo zabranjeno prenošenje svježeg mesa ili suhomesnatih proizvoda, kao i prenošenje mliječnih proizvoda, voća i povrća preko granica Europske unije, dio njih se ne osvrće na ova upozorenja. No, u posljednje vrijeme na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine su sve rigoroznije kontrole i provjere.

Sve su češća medijska izvješća o visokim kaznama koje dobivaju građani koji u Hrvatsku preko granice Bosne i Hercegovine unose mliječne i mesne proizvode. Iako je ta zabrana na snazi od 2013. kada je Hrvatska pristupila Europskoj uniji, građani su unatoč upozorenjima carinske uprave RH i Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine i dalje prilično neinformirani, prenosi BHRT.

Na stranici Uprave za neizravno oporezivanje postoji odjeljak nazvan “Krenite spremni na put” s carinskim pravilima svih susjednih država.

Građani BiH trebaju se upoznati s propisima RH odnosno EU i trebaju znati što je to što mogu uvesti u RH kako ne bi imali problem s carinskom službom RH, objašnjava Ratko Kovačević, glasnogovornik UNOBiH.

Nije dozvoljen unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora itd.), a dozvoljen je unos do 20 kg ribe, školjki i proizvoda od ribe, do 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe, do 2 kg hrane za kućne ljubimce, do 2 kg ostale hrane kao što je med, žive školjke i puževi i do 125 gr kavijara ili drugih proizvoda zaštićenih vrsta. Sljedeće vrste hrane se mogu unositi u osobnoj prtljazi: kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski proizvodi (uključujući slatkiše), sve pod uvjetom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa.

Ironija u cijeloj ovoj priči je što na temelju posebnih međudržavnih ugovora između EU i “trećih zemalja” u Hrvatsku, odnosno EU, možete unijeti do 2kg mesa s Islanda ili Farskih otoka, dok iz Bosne i Hercegovine ne možete.

Što se sve može prenijeti preko granice?

(www.jabuka.tv)12 komentara

 • Julian Assange:

  “Priznajem, bojim se.
  Jako, ali ne onoga čega mislite.
  Ne virusa, ne bolesti, ne smrti.
  Bojim se straha drugih i načina na koji se on u ovo ludo doba širi, baš poput pandemije i manifestira u vidu najgorih ljudskih poriva i najnižih primalnih strasti.
  Bojim se otuđenja ljudi jednih od drugih, toga što se izraz socijalna, umjesto fizička distanca prihvatio kao normalno i što nitko u tome ne vidi ništa strašno.
  Bojim se onih koji su maske prihvatili, ne kao nužno zlo, već kao modni detalj i sastavni dio svog autfita.
  Bojim se onih koji bi ti glavu odrubili kažeš li bilo što protiv onoga što nam svakodnevno, već mjesecima serviraju na televizijama i u mejnstrim medijima. Onih koji te anatemiziraju samo zato jer želiš misliti svojom glavom i odlučuješ svojim razumom.
  Bojim se onih koji više vjeruju nečijim tuđim tvrdnjama, nego vlastitim očima i onih koji dopuštaju da im te tuđe tvdnje izgrađuju njihove vlastite stavove bez kritičkog mišljenja.
  Bojim se onih koji se toliko panično boje smrti, da su spremni ostatak života provesti u izolaciji i nikada više ne zagrliti bližnjeg svog.
  Bojim se odsustva ljudskog duha, logičke, povijesne i mudrosne perspektive, odsustva sagledavanja šire slike stvarnosti, nepoimanja tako očigledne igre koja se s viših instanci igra ljudskim dušama i slobodama, poput partije šaha u kojoj kraljica juri preostale pijune po šahovskoj ploči, a oni bježe jedni od drugih, umjesto bježe od nje, ne daj Bože da joj se suprotstave čak.
  Bojim se onih koji slijepo i olako prate pravila, naredbe i zapovijedi i prihvaćaju svaki oblik “novog normalnog”, kao da nikada prije toga ništa drugo nije postojalo. Oni će prvi sutra na zapovijed slobodno krenuti jedni protiv drugih da bismo preživjeli i “hladno zapucati na bližnjeg svoga”, jer – “tako je rečeno na televiziji i to je sasvim ok”.
  Bojim se ovog jebenog, tupavog, naivnog i povodljivog svijeta koji ne razumije da SLOBODA NEMA CIJENU i da se jedino umno, duhovno i fizički slobodan čovjek može izboriti sa svakim neprijateljem koji ga ugrožava, bio on makroskopske ili mikroskopske veličine i da samo život koji se živi slobodno vrijedi živjeti i da, ako i treba umrijeti, samo smrt u težnji za slobodom i uspravnog stava, a ne u okovima i na koljenima, je smrt dostojna čovjeka.
  Bojim se onoga u što se ljudi, pod naletom straha za vlastiti život, pretvaraju, a svakako ćemo svi jednog dana umrijeti. Zbog toga moj je izbor umrijeti kad god i od čega god, kao čovjek, a ne kao uplašena zvijer s izbuljenim očima i brnjicom na ustima.
  Ovako sam govorio na početku ovog ludila, ovako govorim sada i ovako ću govoriti zauvijek u budućnosti, kakva god kuga, atomska apokalipsa ili vanzemaljska najezda udari na čovječanstvo ili pak neka sumnjiva pandemija u kojoj je stopa smrtnosti ispod 2%, a zbog koje smo svijet izokrenuli naopačke.
  Zbog toga što smo odgovorni i savjesni?
  Ne.
  Zbog toga što smo pi ….
  Generacija njonjavih, krhkih, komformističkih, razmaženih i preplašenih pahuljica koja nije dostojna ni nos obrisati svojim precima koji su jurišali svojim tijelima i na bajonete i na bunkere i na viruse, da bi nama izgradili ovaj divni, spokojni svijet koji sada rušimo svojim strahovima i fiks idejama.
  A vi slobodno sada izvolite, počnite me gađati stolcima, stolovima, statistikama, strahovima i svojim čuvenim dušebrižničkim epopejama.
  Evo me.
  Tu sam za vas.
  Stojim mirno i uspravno i neću se braniti.
  Evo vam prilika samo danas, jer već od sutra – nastavljamo s glazbom.” NOVINAR za razliku od DNOVINARA

  • za: BoB:
   Je, ali kad su u Hrvatskoj bili izbori, mogli su ući Srbi (čak i četnici ilinajteži ratni zlkočinci) Njima nitko nije ništa smetao. Mogli su unijeti i med i mlijeko, špek, kobasice, ljuti prepečenicu ili male četnike za daljnji uzgoj. Ali, Hrvati iz BiH nisu smjeli ništa (kao i danas). Božinović, naravno na preporuku dezertera, lopova, mućkala i jugo – orjunaša Plenkovića.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.