Što se sve može prenijeti preko granice?

Najnoviji izvještaj s GP Maljevac potvrđuje da mnogi građani u BiH još uvijek nisu upoznati što sve mogu unijeti u Republiku Hrvatsku, odnosno Europsku uniju.

Zbog toga plaćaju kazne u tisućama maraka.

Iz carine Republike Hrvatske potvrdili su kako je iz BiH dopušteno unijeti sljedeću količinu robe:

Može se unijeti 2 kg mlijeka u prahu za bebe, hrane za bebe i posebne grane koja se koristi u medicinske svrhe po osobi. Proizvode životinjskog podrijetla kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso od puževa, žablji kraci također 2 kg po osobi. Do 20 kg ribljih proizvoda te 125 grama kavijara.

Mogu se unijeti kruh, kolači, keks, čokolada i konditorski prozvodi (uključujući slatkiše), pod uvjetom da ništa od toga nije punjeno proizvodima od mesa.

Unošenje lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana i to uz posjedovanje odgovorajuće medicinske dokumentacije.

Dopušteno je unošenje kućnih ljubimaca u Republiku Hrvatsku samo preko za to određenih graničnih prijelaza uz posjedovanje potrebne dokumentacije.

Unos i iznos oružja i streljiva preko državne granice dopustit će se samo ako je putnik prethodno prijavio unos graničnoj policiji i za njega dobio odgovarajuće odobrenje.

Kad je riječ o novcu, gotovina u iznosu od 10.000 eura i više mora se prijaviti carinskom službeniku. Uvoz bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta iz trećih zemalja podliježe zabranama i ograničenjima uvoza.

Kada je u pitanju uvoz robe u BiH, putnici mogu unijeti robu za koju je vidljivo da je za vlastitu upotrebu u vrijednosti do 600 KM.  Kad je riječ o uvozu cigareta u BiH, moguće je uvesti jednu šteku, ne više od toga. Jedan litar nekog žestokog alkoholnog pića, do četiri litre vina i do 16 litara piva. Sve više od toga je zabranjeno unositi u Bosnu i Hercegovinu.

Opširnije u prilogu RTV HB.

(www.jabuka.tv)19 komentara

  • Ne znam za andol, ali doslovno bilo gdje u svijetu moras za veliku vecinu lijekova dobiti recept od lijecnika kako bi ih mogao kupiti, i naravno da ti treba isti taj recept da preneses lijekove za osobnu upotrebu preko granice. To sto u nas mozes kupiti primjerice antibiotike bez recepta je problem ove nakaradne drzave, a ne drugih, normalnih zemalja, a u HR naravno bez da ti ih propise lijecnik, ne bi ih mogao kupiti u ljekarni. Ne znam sta se netko tome cudi, ovdje ljudi kupuju lijekove sami po svojoj volji i sami sebi dijagnoze i lijecenje postavljaju… Nije ni cudo onda sto je sve ostalo ovako kako jest, kad kontaju da znaju bolje.

   • Naprimjer ako imam sprej za astmu ili inzulin za diabetes (da imam za vrijeme odmora), moraam li to prijavit? Na slovenskoj ili na BH granici to nisu nikad posebno gledali.

    • Naravno da bi trebao. Ja kad sam isao bio u SAD prije 3 godine, imao sam sa sobom kortikosteroide zbog koznih upala (seboreja), morao sam na ulazu u drzavu priloziti o cemu se tocno radi (inace kako dokazati sta je u bocici) i pokazati neki recept. Posve normalna praksa bilo gdje na granici, a druga stvar ako netko pojedinacno ne zeli to kontrolirati ili ga ne zanima, ali zakonski ima puno pravo traziti te recept za te lijekove.

 • Ma u Hrvatsku se moze svasta unijet tako i iznijet ako imas poznanstva ili obuci lijepo odjelo upriliku dobro auto dobru pricu i neboj se sve prolazi

 • Sve ovo respektujem ali zar na Bilu koju granicu ne mogu uvesti kucnog ljubimca pasića uz Potrebne papire putovnicu i da je redovito cijepljen.!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.