Zašto se u FBiH naplaćuje potvrda o cijepljenju?

I ako se građani BiH pretežno cijepe doniranim cjepivima, potvrde o cijepljenju uredno se naplaćuju u većini domova zdravlja u Federaciji BiH.

Budući da je vrijeme godišnjih odmora i putovanja, drastično je povećana potražnja za potvrdama. Istovremeno, ista uvjerenja u Republici Srpskoj potpuno su besplatna, kao i ona koja se dobiju u susjednim zemljama. Kome i po kojem osnovu se uvjerenja naplaćuju?

Potvrda o cijepljenju u Zenici se naplaćuje 12 KM. Iz Instituta za zdravlje Zenica pojašnjavaju kako se u slučaju izdavanja ovakve potvrde radi o usluzi koja ne spada u primarne zdravstvene usluge. Zbog toga se svaki izvod iz medicinske dokumentacije naplaćuje.

Samo cjepivo se ne naplaćuje. Plaća se dokument koji ne predstavlja nikakvu zdravstvenu zaštitu niti predstavlja bilo kakvu prevenciju nego predstavlja ostvarivanje nekog drugog prava izvan zdravstvenog sustava, a to je u ovom slučaju pravo na putovanje, odnosno slobodan prelazak granice, izjavio je za BHRT Senad Huseinagić, ravnatelj Instituta za zdravlje Zenica.

Na potvrdi koju građani dobivaju u Zenici, nema nikakvog koda koji bi se, eventualno, mogao elektronski unijeti u uvezani sustav u europskim zemljama.

To je informacijski sustav koji trenutno funkcionira u skoro svim županijama na području Federacije BiH i taj sustav kreira tu potvrdu s QR kodom, ali njezinu valjanost mora regulirati država na međunarodnom planu, dodaje Huseinagić.

Potvrda o cijepljenju naplaćuje se i u Domu zdravlja Stari grad u Mostaru kada se koristi u komercijalne svrhe. Prvo je bila riječ o iskaznicama koje je odobrio Federalni zavod za javno zdravstvo, međutim pojedini građani nisu uspjeli preći granicu s tom potvrdom.

Onda smo odlučili kao i veliki broj drugih zdravstvenih ustanova da damo jedan posebno dizajnirani certifikat na engleskom jeziku o svim karakteristikama cjepiva koji ovjeri naša ustanova. U komercijalne svrhe naplaćujemo 20 maraka, dok u ostale svrhe su besplatne, to je obično za neko liječenje, za neka sportska natjecanja, ekskurzije, rekao je za državnu televiziju ravnatelj Doma zdravlja Stari grad Mostar Edin Kapetanović.

Kapetanović pojašnjava kako je odluka o naplati donesena na razini ustanove. Zasniva se na činjenici da taj oblik usluga prema osiguranicima ne dolazi u osnovnom paketu usluga te nije riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. I dok se u Federaciji BiH naplaćuje, u Republici Srpskoj ista potvrda je u potpunosti besplatna.

Potvrda je besplatna, dvojezična i sadrži set neophodnih podataka koji pokazuju da se osoba cijepila. I ono što je najvažnije, postoji QR kod koji potvrđuje skeniranjem da je potvrda važeća, odnosno upućuje se na bazu instituta, kaže za BHRT ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković.

Problem nejedinstvenosti sustava na razini Federacije BiH ključan je u ovom slučaju pa je tako domovima zdravlja i županijama stavljena mogućnost da odlučuju o naplati i izdavanju uvjerenja.

Potvrde su ranije naplaćivane i u Tuzli, ali je odnedavno njihovo izdavanje besplatno. U Županiji Sarajevo certifikat se dobija elektronskim putem i besplatan je.

(www.jabuka.tv)
7 komentara

  • ja ne znam čemu uopće ovo pitanje ?!
    kod nas se raspravlja da se pođe naplaćivati ovaj zrak što ga dišemo, kamo li neće potvrde.
    samo žalosno da, pored toga što sve živo naplaćuju, nijedan sustav nema para.
    imaju li naši kao oni u RH imovinske kartice da se malo pročešljaju ?!

  • Zato što živimo u lopovskoj državi….. koju vode lopovi. I normalno je da je normalno da krade i vara ko koga stigne i može…

  • Lopovska drzava, vode je najveci lopovi i kriminalci u sva tri naroda. Niti jedno cjepivo nisu kupili, sve sto je doslo donirano i onda ti naplate tu potvrdu.. To nema nigdje na svijetu… Pa oni su narucili pokvarene raspiratore da bi pokrali milijune. Ti isti raspiratori ubijaju i guse ljude. I nikom nista. Svi na slobodi a smjenjena Gordana Tadic koja je dopustila mimo odobrenja SDA i Bakira da se pokrene istraga, tako i lazne diplome Osmice i Sebije, ubistva djece Memic i Dragicevic. Pa je li sadakonacno jasno svima gdje zivimo i tko upravlja ovim podzemljem duboke drzave i VSTV, Drzavom i svim institucijama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.