Zašto se letovi iz Sarajeva ne preusmjeravaju u Mostar?

Zbog magle i smanjene vidljivosti otkazani su i današnji letovi na Aerodromu Sarajevo. Inače, već nekoliko dana nije moguće sletjeti niti poletjeti s ove zračne luke, a nervozni putnici gube strpljenje. I dok se građani Sarajeva guše u magli i smogu, 100 kilometara južnije sasvim je drugačija slika. Sunce, pune terase, ali prazna zračna luka.

Može li mostarska zračna luka uskoro postati alternativa sarajevskoj?

Kraj je mjeseca prosinca, zima došla, ali samo kalendarski. Visoke temperature u ovo doba godine iznenadile su sve. Mnogi posjetitelji došli su u Mostar kako bi se izvukli iz gradova koji se guše u smogu i nisu vidjeli sunca danima.

“Mi nismo odavde, ali došli smo iz Maglaja ovdje kod vas da uživamo”. “Ne pamtim da je ovako fino bilo u prosincu, ujutro je malo svježe, ali po danu proljetno doba”, govore posjetitelji.

Na društvenim mrežama sve češće se objavljuju fotografije maglovitog Sarajeva i sunčanog Mostara. I dok stanovnici Hercegovine uživaju u suncu, u Sarajevu se preporučuju zaštitne maske zbog nepodnošljivog zagađenja uslijed smoga koji se nadvio nad gradom. Upravo iz tog razloga više stotina putnika koji za blagdane iz Europe putuju kući u BiH zarobljeni su na zračnim lukama u okruženju gdje čekaju nove letove. Kao alternativu avioprevoznici nude mukotrpnu vožnju autobusom do Sarajeva.

Za to vrijeme mostarska zračna luka zjapi prazna.

Zašto se letovi ne preusmjeravaju u Mostar?

“To uglavnom odlučuju aviokompanije, mi smo tu da budemo alternacija, a na aviokompanijama je da procjene što zadovoljava njihove putnike i njihove usluge. A o našim tehničkim karakteristikama ja ne bih pričao. Ako je državnički let bio za Saudijsku Arabiju i Tursku odavde, to dovoljno govori da možemo kompletnu uslugu pružiti i očekujemo pozitivan razvoj situacije da će se i ostale aviokompanije okrenuti prema Mostaru”, komentirao je Marin Raspudić, direktor Zračne luke Mostar.

“Ono što je važno da bi Mostar bio alternativna zračna luka za Sarajevo je da se mora platiti osoblje da dežura 24 sata kako bi moglo primiti sve one avione koji ne mogu doći na određenu destinaciju”, rekao je Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara.

Slično vrijeme, kažu meteorolozi, nastavit će se i narednih dana. Nadležni bi zato trebali ozbiljnije razmisliti o alternativi za zračnu luku u Sarajevu.

Početkom naredne godine zima bi mogla pokazati zube, ali Hercegovina bi, kao i prethodnih godina, mogla ponovno biti izuzetak.

“U Hercegovini se očekuje sunčano vrijeme uz umjerenu naoblaku dok će u Bosni preovladavati tmurno i maglovito vrijeme”, kazao je Zoran Zadro, meteorolog.

Sunčano razdoblje nastavit će se i narednih dana u Hercegovini, ali nažalost period niske naoblake i magle ometat će život Sarajlija. Mnogi se u Mostaru fotografiraju kako bi ”očuvali uspomenu” na sunce i lijepo vrijeme jer prema prognozama meteorologa, gradovi u većem dijelu Bosne još dugo neće vidjeti sunca.

(N1)

Komentiraj: