Optužnica protiv Lijanovića je najopsežnija u povijesti BiH

Tužitelj iz Odsjeka za gospodarski kriminal podigao je optužnicu protiv 16 (11 fizičkih osoba i pet pravnih osoba-poduzeća), među kojima su i vlasnici poduzeća Lijanovići. Ovo je jedna od najopsežnijih optužnica za porezne utaje u postdaytonskoj BiH. Bit će zatraženo oduzimanje potupravne imovinske koristi.

Tužitelj i šef Odsjeka za gospodarski kriminal, podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi:

Jerko Ivanković-Lijanović, rođen 15.11.1969. godine u Širokom Brijegu
Slavo Ivanković-Lijanović, rođen 30.11.1957. godine u Širokom Brijegu,
Jozo Ivanković-Lijanović, rođen 29.11.1962. godine u Širokom Brijegu,
Milorad Bahilj zv. „Baja“, rođen 23.02.1953. godine u Mostaru,
Jozo Slišković zv.“Šušić“, rođen 11.12.1956. godine u Širokom Brijegu,
Željko Mikulić, rođen 18.01.1959. godine u Širokom Brijegu,
Draženko Kvesić zv. „Dražen“, rođen 04.05.1968. godine u Širokom Brijegu,
Mirjana Šakota, rođena 13.10.1958. godine u Mostaru,
Mirko Galić, rođen 28.07.1954. u Grudama,
Miroslav Čolak zv. „Miro“, rođen 16.02.1941. u Grudama,
Stipe Ivanković zv. „Lijan“, rođen 01.08.1933. godine u Grudama,
„Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg
„Mi-Mo“ d.o.o. Mostar,
„Farmer“ d.o.o. Široki Brijeg,
„Farmko“ d.o.o Široki Brijeg i
„Optimum“ d.o.o. Široki Brijeg.

Optuženi se terete da su od 2007. do 2012. godine, djelujući kao povezana skupina fizičkih osoba i pravnih osoba (poduzeća), počinili porezne utaje i neplaćanje poreza, tako što su stalnim osnivanjem novih poduzeća, s minimalnim osnivačkim kapitalom, često od samo 2.000 KM, na ta poduzeća prenosili sirovine, proizvode i opremu i nastavljali poslovanje, a stečene višemilijunske porezne dugove ostavljali na ranijim poduzećima.

Na ovaj način, koji je nekoliko godina predstavljao modus nezakonitog poslovanja u svrhu utaje poreza, optuženi su počinili porezne utaje, neplaćanje poreza i pranje novca, kojima su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 13,5 milijuna KM, za koje su oštetili državu BiH, odnosno sve građane.

S obzirom da će se u predmetu tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi u cijelom iznosu i njeno vraćanje državi BiH, postupajući tužitelj će, nakon provedene financijske istrage, zatražiti da se optuženima onemogući raspolaganje nepokretnom i pokretnom imovinom, kako bi se na kraju sudskog postupka, osigurala mogućnost naplate u korist države.

Ovaj predmet, jedan je od najopsežnijih u povijesti Odsjeka za gospodarski kriminal, na kojem je tužitelj Ismet Šuškić, koji je šef ovog Odsjeka, radio duži vremenski period sa svojim suradnicima, istražiteljima i policijskim ekspertima za financijski kriminal iz SIPA.

Tužiteljstvo BiH će krivnju i odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem oko 40 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal sa više od 1000 materijalnih dokaza.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(www.jabuka.tv)

34 komentara

Komentiraj: