Zašto rezultate popisa čekamo godinu i pol dana?

Popis stanovništva BiH

Iako je od popisa stanovništva u BiH prošlo više od godinu i pol dana, svi rezultati još nisu objavljeni. Nije poznata nacionalna struktura stanovnika pa ni koliko, od ukupno popisanih 3,7 milijuna građana, spada u kategoriju stalnih stanovnika.

RTRS navodi kako ćemo na ove podatke morati još sačekati jer među statističkim institucijama još nema suglasnosti u vezi s pravilima za utvrđivanje stalnog stanovništva.

Zakon je jasan, navodi RTRS – tko živi duže od godinu dana izvan zemlje, ne može biti u kategorijih rezidentnih, odnosno stalnih stanovnika. Problem nastaje kako iz popisa utvrditi ispunjava li netko ovaj uvjet. Baza podataka je urađena, kao i sva pravila ali nije dogovoreno koja od tih pravila trebaju biti primjenjena.

”Ne samo kada su u pitanju pravila, odnosno kriteriji nego tu postoje i različita gledanja na metode pristupe i kontrole”, rekla je za RTRS Radmila Čičković, direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Stevo Pašalić, demograf, kaže kako su to sve pojašnjenja koja su dobili decidno u uputstvima od Agencije za statistiku BiH.

”Zašto sad u statističkim institucijama dolazi do toga, očigledno da utjecaj na to ima politika”, dodao je.

RTRS navodi kako, pojednostavljeno, ”političko Sarajevo pokušava u kategoriju stalnih stanovnika ugurati i one koji, gotovo dva desetljeća nisu tu, a BiH posjete preko ljeta ili preko Skypea”.

”Motiv je jasan – Bošnjaci popisani u Srpskoj ulaze u konačan zbir pri raspodjeli funkcija po nacionalnom ključu, živjeli oni u Banja Luci ili Malmou. Tijekom samog popisa bilo je vidljivo da se pokušava napraviti popisni inženjering. Obitelj kaže da žive u Sarajevu, imaju djecu za koju kažu da se školuju u Njemačkoj”, dodao je Pašalić.

Statistički zavod Republike Srpske imao je ozbiljne primjedbe na izvještaj o statusu aktivnosti koji je Agencija za statistiku BiH ranije načinila.

”Za nas je bitno da postupamo u skladu sa zakonom, u skladu s metodologijom i u skladu s međunarodnim standardima i na taj način izvedemo ukupan broj stanovnika u BiH. Јedino ti podaci mogu služiti svrsi”, ističe Čičković.

Za sljedeći ponedjeljak zakazan je sastanak Središnjeg popisnog ureda na kojem bi statistički zavodi Srpske i Federacije trebali iznijeti svoje stavove o Јedinstvenom programu obrade podataka koji im je danas dostavila Agencija za statistiku BiH.

”U slučaju da se stavovi usuglase, u šta malo tko vjeruje, kompletni popisni podaci mogli bi biti objavljeni za najviše mjeces dana”, navodi RTRS.

(RTRS)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.