Zapuštenu duhansku stanicu u Grudama zamijenit će moderni poslovni centar – Jabuka.tv

Zapuštenu duhansku stanicu u Grudama zamijenit će moderni poslovni centar

Zapuštenu zgradu bivše duhanske stanice koja više od 15 godina u centru Gruda narušava vizuru gradske jezgre će uskoro zamijeniti moderni administrativno poslovni centar, a zbog svoje simbolike objekt će zadržati vizualni identitet.

Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj u razgovoru za Klix.ba objašnjava da je gradska zona Gruda nastala oko duhanske stanice, koja je sagrađena 40-tih godina prošlog stoljeća, te da je svojevrstan simbol urbanih Gruda, zbog čega je važno da zgrada zadrži vizualni identitet.

Dio razvojnih planova

Taj prostor vidim u svim razvojnim planovima, jednog uređenog središta Gruda. S obzirom na to da su to najkvalitetnije površine i najkvalitetniji prostori, u samom centru uklapa se u određena prometna rješenja samoga centra, jedne ulice i u rješenje gradskog parkirališta, a zgrada će konačno biti funkcionalna na zadovoljstvo svih stanovnika, kaže Grizelj koji je već devetu godinu na mjestu načelnika u ovoj hercegovačkoj općini.

Pojašnjava da su bile dvije zgrade duhanske stanice, te da je jedna privatizirana, obnovljena i potpuno funkcionalna, dok je druga bila predmetom zamršenih imovinsko-pravnih odnosa.

Sad se očekuje da u postupku stečaja i likvidacije ona dobije vlasnika, a jedino je ozbiljno zainteresirana Općina Grude, kaže Grizelj.

Ta procedura prema njegovim očekivanjima uskoro se treba okončati i pristupiti procesu rekonstrukcije zgrade i centralne zone grada.

Projekt pretvaranja napuštenog skladišta duhanske stanice i pripadajućeg zemljišta u jednu novu namjenu bi ove godine trebao završiti svoju kompletnu administrativnu fazu. Očekujem da ćemo ovladati kompletnim prostorom, izraditi projektnu dokumentaciju i izvršiti nužne radove da bi se otvorili prema budućim investitorima, kaže Grizelj.

Dodaje kako očekuje nekoliko privatnih investitora i da su s nekima obavljeni razgovori, te da je interes pokazalo i nekoliko javnih investitora, u smislu izgradnje svojih administrativnih kapaciteta, a kako otkriva radi se o tijelima uprave iz Županije i Općine.

Zgrada je na oko 5.000 kvadratnih metara, s četiri etaže, a za pola već imam sliku kako će izgledati jer su neki investitori već iskazali svoj interes i želje, a mislim da će većina sudionika koji su iskazali namjeru realizirati planirano, optimističan je načelnik Gruda.

Javno i pritvatno

Naglašava kako je ovo značajan projekt posebno zbog činjenice da Grude ne obiluju javnim prostorima, ni u smislu zemljišta, ni u smislu javnih objekata.

Smatram da kroz javno i privatno partnerstvo možemo zatvoriti financijsku konstrukciju i to je okvir u kojem vidim prostor za realizaciju, ističe Grizelj.

Tako očekuje da će zgrada duhanske stanice biti sanirana ugrubo i da će objekt od 5.000 kvadrata u centru Gruda biti sposoban primiti prve investitore do kraja godine.

Da budem precizan, to znači da se promjeni krov, postave novi otvori, te dovedu glavni instalacijski dovodi do zgrade i da se veza s parkiralištima koji su na 6.000 kvadrata bolje uspostavi, pojasnio je načelnik Gruda.

Naglašava kako parkiralište planira potpuno urediti i njime riješiti mirujući promet u centru grada, koji će ovim projektom zasjati u novom ruhu.

Uvjeren sam da se sve to može završiti, da imamo do kraja godine potpisane sve ugovore s investitorima i da će oni krenuti s uređenjem prije svega unutrašnjosti, zaključuje Grizelj.

Duhanska stanica u Grudama je tijekom stečajnog i likvidacijskog postupka oglašavala prodaju tri puta, a na posljednjem se jedina javila Općina Grude, koja uskoro treba vlasništvo preuzeti kroz pravnu i administrativnu proceduru i krenuti s obnovom zgrade koja više od 15 godina narušava vizuru gradske jezgre u središtu Gruda.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

  • a šta bi od naše duhanske stanice? Tko je zapalio ono, dokle je došla istaga o požaru? tko je ono zapalio onako profesionalno cijelom dužinom? Kiša pada vani odjednom požar u duhanskoj?

  • Ta necete je pretvorit u neku proizvodnju , tvornicu, eduktivni centar.. Treba oprat covid pare . Ljudina vam neka taj gradonacelnik. Ko i svi ostali..

  • Kome??? Babama i didovima..!!!! Bolje pretvorit ga u staracki dom u vl.grada Grude . Mirovina 400km a cjena 1.200 .. u privatnim …Realno 600km I drzava ostaak da subvencira.. kad vec ne znate kako oprat pare. Ovko ih operite i svi sretni i zadovoljni. Al jook kaki bi se ti zvako GAZDA da nije posl.centara.. djes too..

    • Sve to je ali roditelji se ne ostavljaju u starački dom nego se stara o njima, kao štl su se oni i u težim vremenima starali o vama i sav svoj imetak za vas.

  • Nasu treba srusiti i napravit sportski park sa igralistima za malu raju nogometni teren kosarkasli tenis ili napravit stanove za obitelji poginulih btanitelje i invalida domovinskog rata grada sirokog i konacno im se zahvalit bar malo

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.