Zaposlenik banke pronašao propust u sustavu bankomata i podigao milijun dolara

Bankomati kineske banke Huaxia Bank dugo su vremena imali opasan propust – nisu registrirali novac koji se podizao oko ponoći. Još tijekom 2016. taj je propust pronašao programer zaposlen u banci, nakon čega je unio još neke promjene u bankarski računalni sustav koje su mu omogućile testiranje tog propusta bez aktiviranja sigurnosnog alarma i upozorenja.

Od kraja 2016. počeo je s “testiranjem” propusta, odnosno počeo je podizati novac s bankomata (podizao je između 750 i 3 tisuće dolara) i prebacivao ga na poseban račun u banci postavljen za testiranje sustava, no nikog iz banke o tome nije obavijestio.

Dan po dan i mjesec po mjesec, 43-godišnji Qin Qisheng podigao je oko od milijun dolara, bez da je obavijestio nadređene. Nakon toga novac je prebacio na vlastiti račun, a nešto je uložio u dionice.

Kada su njegove aktivnosti otkrivene, Qisheng je rekao kako je on “samo testirao internu sigurnost sustava” te da je novac koji je podizao samo “stajao na njegovom računu” i namjeravao ga je vratiti.

Zanimljivo, banka je prihvatila ovo objašnjenje, iako su ga upozorili da je trebao prijaviti svoje aktivnosti jer je prekršio pravila i procedure poslovanja kompanije. Njihova interna istraga pokazala je da je im je u biti uštedio puno vremena i novaca jer da je banka pokrenula takvu istragu, trebalo bi im puno novaca i vremena.

Qisheng je uvjeren da banka njegova upozorenja o propustu vjerojatno ne bi poslušala zbog kompleksnosti i količine posla koje bi trebalo napraviti te su, čini se, njegovi nadređeni povjerovali u ovu priču i smatraju da je razlog zbog kojeg nije prijavio propust i podizanje novca legitiman.

Na njegovu žalost, isto objašnjenje nisu prihvatili pravosudni organi – iako su iz banke zatražili da se protiv njega odbace sve optužnice jer je vratio novac. Vlasti su se uključile u istragu nakon što je banka primijetila aktivnosti na spomenutom posebnom računu za testiranje sustava te je obaviještena poslicija – pokrenuta je istraga te je Qin završio u zatvoru.

Na suđenju prošle godine proglašen je krivim i optužen je na zatvorsku kaznu od 10 godina – smatrao je da nije zaslužio tako veliku kaznu i žalio se višem sudu, no i taj je sud nedavno podržao prijašnju odluku te bi sljedećih deset godina trebao provesti u zatvoru, prenosi Zimo.co.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.