Zaplijenjeno 1,5 tona duhana, proračun BiH oštećen za više od 100.000 KM

U akciji Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, SIPA-e i Uprave za neizdravno oporezivanje (UNO), u borbi protiv organiziranog krijumčarenja velikih količina duhana, zaplijenjeno je oko 1,4 tone duhana, mašine i oprema, kao i više od 100 kilograma rezanog duhana. Proračun BiH je navedenim kaznenim djelima oštećen za više od 100.000 KM.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na području Tuzle, Lukavca i Viteza, provedena je akcija usmjerena na više osumnjičenih osoba koje su pod istragom da su kao organizirana kriminalna grupa vršili nezakonitu nabavku, pripremanje i prodaju velikih količina duhana.

Duhan je ilegalno distribuiran na crnom tržištu u BiH čime je nanesena velika šteta proračunu BiH zbog utaje poreza i trošarina, a osumnjičeni su počinjenim kaznenim djelima stekli veliku imovinsku korist.

Istraga je pokazala da su osumnjičeni na prevaran i nezakonit način dolazili do velikih količina duhana, koji su dalje distribuirali na crnom tržištu.

Porez i trošarine za kilogram duhana u legalnoj prodaji iznose oko 100 KM, tako da je krijumčarenom količinom duhana državi BiH i proračunu pričinjena šteta veća od 100.000 KM, a koji završava kao nezakonito ostvarena imovinska korist osoba koje čine ova kaznena djela.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj će odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Fena)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.