Apel intelektualaca iz hrvatskog naroda u BiH javnosti i biračima

Apel intelektualaca iz hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini javnosti i biračima u povodu nadolazećih izbora potpisalo je 182 akademika, profesora, predstavnika kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini, a tekst apela prenosimo u cijelosti.

U Bosni i Hercegovini 7. listopada 2018. održavaju se Opći izbori na kojima se biraju članovi Predsjedništva BiH, zastupnici u zakonodavnim tijelima Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Republike Srpske i županija/kantona u Federaciji BiH.

Svaki izbori u jednoj zemlji trebali bi biti blagdan demokracije, odraz zrelosti jednog društva i opredjeljenje za bolje uređenje i veće blagostanje njihovih građana. Izborima uvijek prethodi izborna kampanja. Kampanja je vrijeme kada političke stranke i kandidati predstavljaju svoje programe, svoju viziju i načine kako ih provesti.

Izborna kampanja pokazuje nam i govori o kandidatima i njihovoj vjerodostojnosti te osobnom kapacitetu za provedbu ideja i programa. Politički akteri u kampanjama više ili manje uspijevaju zainteresirati javnost za izborni proces i potaknuti birače na glasovanje. Među tim biračima smo i mi, akademska i intelektualna zajednica jednog društva i naroda.

Akademsko djelovanje, okvir s kojim se identificiramo, podrazumijeva odgovornost, proaktivnost, kritičnost i društvenu participaciju. Te i druge vrijednosti koje nosimo potiču nas da dignemo glas i uputimo apel javnosti o važnosti ovih izbora za oblikovanje boljeg standarda naših građana, ali i bolje uređene zemlje u kojoj živimo, naše domovine Bosne i Hercegovine.

Posebno mi potpisani intelektualci smatramo da su ovi izbori prevažni za hrvatski narod u BiH i političko nastojanje u zaštiti konstitutivnosti i jednakopravnosti s druga dva naroda u BiH i njezinih građana. Također smatramo da Hrvati trebaju i moraju birati svoje predstavnike u svim tijelima vlasti u BiH, prenosi Vecernji.ba.

Upravo zbog činjenice da su ugrožena prava i načela jednog naroda u BiH pozivamo sve građane i birače da izađu i glasuju na izborima 7. listopada 2018. Neka naš glas bude potvrda i poticaj za izgradnju boljeg društva i europske Bosne i Hercegovine, ističe se u apelu hrvatskih intelektualaca.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • “Svaki izbori u jednoj zemlji trebali bi biti blagdan demokracije, odraz zrelosti jednog društva i opredjeljenje za bolje uređenje i veće blagostanje njihovih građana.”

    Ovo vrijedi za normalan svijet. Kod nas su izbori parada prevara, kađe glasova i manipulacije, odraz naše političke nezrelosti i opredjeljenja za veće blagostanje političara a našu veću bijedu. Kod nas su izbori predigra za masovni egzodus na zapad. Zato ni ove godine neću izaći na izbore jer ne vidim smisao. Ionako će mi poništiti listić.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.