ZAPADNOHERCEGOVAČKI HDZ 1990. NE PODRŽAVA PONOVNI IZBOR LJUBIĆA?

Slavica Josipović nikada i nigdje nije izjavila kako ima ambicije biti predsjednica HDZ-a 1990. To, dakako, ne znači da nije bilo razmišljanja u nekim stranačkim krugovima na lokalnim razinama da se “čelična i borbena Slave” isturi u prve redove kampanje za novoga lidera HDZ-a 1990. i bude lokomotiva nasušnih promjena.
Uostalom, zašto to ne bi končano čelnik nekoga HDZ-a bio iz Bosne? Više je to, ipak, bila protuprijetnja planovima iz stranačke središnjice da se preko Pamele Kapetanović zauvijek riješe robusne županijske predsjednice koja svojim britkim jezikom kvari mnoge planove čelnika dvaju HDZ-ova po središnjoj Bosni.
Josipović je iznimno žilava i robusna županijska čelnica koja, unatoč ponekad i pretjeranom temperamentu, pa i konzervativnom političkom habitusu, zna realno procijeniti svoj status, poziciju i interes. Poraze teško priznaje. Nikad nije krila da je nezadovoljna podaničkim položajem HDZ-a 1990. u odnosu na prevrtljive “jače stožernike” i nije se libila zatražiti od vodstva “devedesetke” rigidniji gard spram takve politike koju već godinama provode partneri iz HDZ-a BiH.

Stranačka pobuna

Ali, Slavica Josipović definitivno nije noćna mora i životni politički problem Bože Ljubića. Svojom anemičnom politikom i odmakom od temeljnih, izvornih, političkih stavova aktualni čelnik “devedesetke” je sam proizveo ogromno nezadovoljstvo u stranci. Do sad je uspijevao manevrirati i gušiti i stranačku pobunu, međutim, kako se približava izborni sabor u lipnju, doima se kako gnjev članstva i žudnja za promjenama svakodnevno jednostavno bujaju.
Uspavanosti i spokoju nema mjesta. Prema pouzdanim informacijama do kojih je došao Dnevni list iz nekoliko utjecajnih stranačkih izvora koji čak nisu neskloni Boži Ljubiću, lokalno članstvo “devedesetke” u Grudama, Posušju, pa i u Širokom Brijegu i Ljubuškom je dominantno na tragu uskraćivanja povjerenja aktualnom čelniku stranke i želi “svježu krv” na čelu HDZ-a 1990. To za Ljubića možda u ovom trenutku nije toliko alarmantno, međutim, bit će gadno ako se obistine “crne prognoze” naših izvora da će vrlo vjerojatno Županijski odbor u Zapadnohercegovačkoj županiji službeno podržati nekog novog kandidata.

Tri protiv

Iako to nitko ne želi potvrditi, navodno je zapadna Hercegovina doista sklona Martinu Ragužu. Ta bi županijska organizacija mogla presuditi na izbornome saboru HDZ-a 1990. i definitivno zapečatiti političku karijeru Bože Ljubića.
I ne samo to – ta bitna stranačka karika ne podržava niti Damira Ljubića koji se u posljednje vrijeme spominje u kontekstu izbora novoga lidera HDZ-a 1990. Ako su te, za Božu Ljubića, uznemirujuće informacije iz Gruda, Posušja, Širokog Brijega i Ljubuškog i približno potkovane čvrstim argumentima, može se kazati kako gotovo sigurno čak tri županijske organizacije neće stati iza ponovne kandidature Bože Ljubića.
Uz zapadnu Hercegovinu sve otvoreniji neposluh i animozitet iskazuju i hercegbosanska i srednjobosanska stranačka organizacija. U Livnu je nedodirljiv Nediljko Rimac, a u Vitezu, Travniku i Jajcu Rudo Vidović, Slavica Josipović i Nikola Bilić. Od ranije je poznato da Rama, Stolac, pa i Orašje nisu zajamčeno uporište lidera HDZ-a 1990., a Čapljina se koleba i svakoga trenutka može iskočiti iz tračnica. Zašto kriti, u tim je sredinama Martin Raguž uvažen i popularan. Prema nekim prosudbama, Mostar je dosta podijeljen. Službenih kandidatura još nema u javnosti, međutim, kroz “zavjesu” je vidljivo kako se po terenu predizborna kampanja vodi u dosta raširenim razmjerima.
U cijeloj priči Slavica Josipović nema ključnu rolu, ali da je se “pika” – u to ne treba sumnjati.

(Dnevni list)

23 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.