Uskoro kaznena prijava protiv “Hypo banke”

Direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač održao je nedavno sastanak s predstavnicima Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima. Predsjednik Udruženja Kemal Duraković, vođa ekspertnog tima koji vodi tužbe protiv “Hypo banke” Marica Glibić te član Udruženja Ekrem Karšić nakon sastanka su bili i više nego ohrabreni.

Pozivi klijentima

Naime, kako saznajemo, zaključak sastanka bila je preporuka za podnošenje kaznenih prijava za različita kaznena djela, a koja se, prema svemu sudeći, mogu okarakterizirati kao djelo prevare po osnovu kojeg je i nastala šteta.

– Podnijet ćemo kaznene prijave protiv “Hypo banke” i osoba nadležnih za provođenje zakonitog rada u banci kao i institucija izvan banke. Podnesene kaznne prijave FUP će po službenoj dužnosti proslijediti nadležnim tužilaštvima – kazala je Glibić.

Učesnici sastanka posebno su se osvrnuli na nezakonite radnje iz perioda ugovaranja kredita kao i iz perioda vraćanja kredita.

Nastaviti borbu

Glibić je upoznala Lukača s pritužbama članova Udruženja na rad “call-centra”, gdje uposlenici u svako doba, a najčešće poslije 20 sati, zovu klijente i prijete prodajom njihovih nekretnina.

– Sve se ovo radi u cilju namirenja neplaćene rate. Posebno nas zabrinjava što zovu ljude čak i zbog nedospjele rate – dodala je Glibić.

Duraković je kazao da je sastanak bio vrlo konstruktivan te je obavijestio sve korisnike kredita u “švicarcima” da u periodu od 15 do 17 sati mogu dobiti besplatne savjete u advokatskom uredu “Pehar – Lesko” pozivom na broj 036/317-417.

– Moram naglasiti da su mnogi ljudi bez egzistencije zbog nezakonitih radnji “Hypo banke”, tako da je važno da korisnici shvate svoja prava i podcrtavam da nećemo odustati od naše borbe – dodao je Duraković.

Hodžićeve prevare

Džemala Hodžića, predsjednika Udruženja “Franak”, u kojem je naplaćivana članarina od 60 KM, također čeka kaznena prijava. Kako nam je kazao Duraković, to će uraditi zbog prevara koje je učinio članovima.

– Hodžić je kao predsjednik “Franka” bio dužan svom članstvu pružiti pravnu zaštitu. On nije poduzeo nikakve aktivnosti, čime je varao ljude – dodao je Duraković.
Dnevni avaz

1 komentar

  • ne zove klijente samo Hypo banka u ne primjereno vrijeme to radi i Raiffeisen banka čak i subotom i nedjeljom pa i drugi dan Božića,na pitanje dotičnoj osobi sa druge strane zna li koji je meni danas dan,drsko odgovara da je njoj radni dan.Zovu nekoliko dana prije dospijeća rate,poslije dospijeća u slučaju kašnjenja,uglavnom svi bi oni (nisu ni druge banke puno bolje)da podignete kredit,platite im kamate i po mogućnosti vratite ga odmah.Postoji li za banke Zakon ,postoji li procedura po po kojoj moraju postupati?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.