Zaljubljeni danas je vaš dan! Sretno Valentinovo!

Danas je Valentinovo, Dan sv. Valentina ili Dan zaljubljenih koji se obilježava svake godine 14. veljače. No znate li kako je došlo do obilježavanja ovog blagdana koji danas poprima sasvim drugu simboliku i značenje?

Sveti Valentin bio prvi biskup grada Terni u blizini Rima, za vrijeme pape Viktora prvog, a kad se zaredio za biskupa Valentin je imao samo 22 godine. Sv. Valentin umire mučeničkom smrću u svojoj 63 godini, te su ga pokopali na mjestu gdje je u 4. stoljeću podignuta crkva, da bi se u 17. stoljeću na istom mjestu sagradila katedrala, gdje se i danas čuva njegovo tijelo.

Ova svetkovina se od davnina obilježava 14. veljače, dan prije poganskog rimskog blagdana bogova Pana, Frauna i Luperka, tj. poganskog blagdana plodnosti, a za postanak današnjeg blagdana postoje dvije legende, piše Bljesak.info

Sveti Valentin blagoslovio brak

Povezanost blagdana Sv. Valentina potječe iz legende o braku mlade kršćanke s rimskim legionarom, koji je zbog njene ljubavi ‘prešao’ na kršćanstvo. Tijekom njihovih priprava za brak oboje su teško oboljeli, a Sv. Valentin blagoslovio je njihov brak dok su zagrljeni umirali na bračnoj postelji.

Druga legenda potječe sa prostora Engleske, gdje se uopće ne spominje da je Sv. Valentin bio biskup. Prema toj legendi Valentin je živio u Rimu, za vrijeme cara Kludija Gotskog, koji je izdao naredbu da se njegovi vojnici ne smiju ženiti ni zaručivati, jer je mislio da se vojnici koji su oženjeni ili zaručeni neće snažno boriti u njihovim pohodima već će samo željeti sačuvati vlastiti život i vratiti se obitelji.

Svi svećenici su se pridržavali careve naredbe, te nisu vjenčavali, no Sv. Valentin oglušio se na tu njegovu naredbu te je potajno vjenčavao mlade parove. Kada su vlasti saznale za kršenje careve naredbe, bacili su ga u tamnicu, a 14. veljače, za vrijeme blagdana Luperkalija, odsjekli mu glavu, piše Bljesak.info

Nakon smrti narod je Valentina proglasio svetcem, a kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, odlučeno je spojiti blagdan Leperkaliju i dan smrti Sv. Valentina u jedan.

Milijarda čestitki i 50 milijuna ruža

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Charles Orleanski svojoj supruzi, dok je bio u zatočeništvu u Britaniji.

Simbol Valentinova postao je i Kupid, starorimski bog ljubavi, koji se prikazuje kako drži luk i strijelu jer vjeruju da koga pogodi njegova strijela odmah se zaljubi.

Svake se godine pošalje oko milijarda čestitki i Valentinovo je i dan kada se kupuje najviše cvijeća u godini, uz Majčin dan. Svake godine žene diljem svijete dobiju oko 50 milijuna ruža.

U talijanskom gradu Veroni, gradu poznatog renesansnog ljubavnog para Romea i Julije, ‘Julija’ dobije oko tisuću ljubavnih pisama.

Zanimljiva je i činjenica da u Americi, čak 15 posto djevojaka same sebi pošalju čestitku za Valentinovo.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.