YouTube danas slavi 10. rođendan

Jedan od najvažnijih segmenata internet kulture i jedna od najposjećenijih internet stranica, poznati YouTube, danas obilježava 10 godina svog postojanja.

Tri bivša radnika kompanije Paypal sredinom veljače 2005. godine, na današnji dan registrirali su njegovu domenu. Samo godinu poslije u listopadu Google je objavio da je kupio tu kompaniju za 1,65 milijardi dolara, javlja Tanjug.

Na ovoj ogromnoj online video platformi svake minute se objavi čak 300 sati video materijala svih vrsta, od glazbe i zanimljivosti, do vesti, savjeta, televizijskih emisija, osobnih iskustava…

Skoro da ne postoji riječ koja se može ukucati, a da broj rezultata bude nula. Ukoliko neko želi da nauči da svira gitaru, da se pravilno našminka ili prespoji računare, dovoljno je da to ukuca na Youtube i pronaći će točna uputstva za to.

Međutim, kroz deset godina postojanja, taj servis je prešao okvire samo zabavnog karaktera, pa se slobodno može reći da je svojevrsna platforma koja na različite načine povezuje, inspirira i informira.

23. travnja 2005. godine postavljen je prvi video na YouTube. “Me at the zoo” nije pretjerano uzbudljiva snimka – traje 18 sekundi i dokumentira posjet suosnivača tog videoservisa Jaweda Karima zoološkom vrtu. Karim na snimci govori o slonovima i otkriva po čemu su te životinje zanimljive.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.