Zalijevanje cvijeća koprivom: Najpoznatiji prirodni insekticid koji možete sami napraviti – Jabuka.tv

Zalijevanje cvijeća koprivom: Najpoznatiji prirodni insekticid koji možete sami napraviti

Zalijevanje cvijeća koprivom je najpoznatiji prirodni insekticid i tekuće gnojivo, poznat kao “koprivina juha”, koju svatko sam može napraviti.

Postoji niz „sitnih“ tajni za uzgoj pa tako svaki vrtlar ima svoje tajne.

Da bi biljke rasle potreba im je i hrana. Odličan izvor za prihranu biljaka i cvijeća  u vrtu je zalijevanje cvijeća koprivom.

Naberite koprive oko vašeg vrta te ju potopite u vodu. Tijekom 48 sati stajanja dobit ćete izvrsno sredstvo za prihranjivanje, odnosno sredstvo za  zalijevanje cvijeća koprivom.

Što duže stoji to je “juha” kvalitetnija. Dobivenu “juhu” – prihranu, svakako treba razrijediti s vodom jer je koncentrirana.

U koprivu je dobro dodati šaku-dvije pilećeg gnoja, od čega će povrće biti zdravo, stabljike tamno zelene boje, a cvjetovi raskošni i šareni. Zalijevanje cvijeća koprivom potiče rast i stvaranje klorofila.

Juhu možete napraviti i tako da u plastičnu posudu isjeckajte kilogram koprive i kilogram pelina i prelijte s osam litara kipuće vode. Sve pokrijte i ostavite tako da odstoji najmanje pola sata da se biljke namoče i ispuste insekticidne tvari, zatim procijedite i kada se tekućina ohladi prskajte oboljele biljke.

Insekti napadaju naše cvijeće kao i povrtnice. Zaštitna sredstva u poljoprivredi su skupa i najčešće otrovna, te vrlo štetna za okoliš. Upotrijebite zato pesticid za zalijevanje cvijeća koprivom, načinjen od koprive koja sada raste na svakom koraku, piše Rtl.hr.

Juha od koprive služi i kao sredstvo za prskanje ili zalijevanje za obranu od nametnika i jačanje otpornosti biljaka.

Napravite je na sljedeći način:

– 1 kg svježe ili 200 grama suhe koprive, ubrane prije nego je procvala
– 10 litara kišnice ili odstajale vode
Koprivu pomiješajte s kišnicom u posudi i ostavite da odstoji 3-4 dana.

Nakon toga juhu koristite za zalijevanje cvijeća.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.