Zakon o razvojačenim braniteljima službeno stupio na snagu

Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, koji je usvojio Parlament Federacije BiH 16. srpnja i na Dom naroda od 18. srpnja, stupio je na snagu.

Nakon devet godina u Federaciji Bosne i Hercegovine na snagu je stupio novi Zakon o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji po objavi u Službenim novinama FBiH, javlja N1.

Branitelji će po ovom Zakonu moći ostvariti ukupno 16 prava, među kojima je pravo na egzistencijalnu naknadu. Ostvariti je mogu razvojačeni branitelji koji su u stanju potrebe i koji imaju 57 godina života. 

Također, uvjet je da su najmanje 12 mjeseci bili pripadnici Oružanih snaga i koji su najmanje 12 mjeseci na zavodi za zapošljavanje, a nemaju drugih izvora financiranja.  Svaki branitelj RVI koji ima mjesečni prihod manji od 170 KM može aplicirati preko svoje službe za braniteljsko invalidsku zaštitu.

Zakonom je predviđeno da naknada bude u visini od 5 KM za svaki mjesec proveden u Oružanim snagama. Svi oni koji ispunjavaju kriterije koje propisuje Zakon mogu predati svoje zahtjeve u općinskim službama za braniteljsko – invalidsku zaštitu.

Tamo će im biti urađena prvostupanjska rješenja, nakon toga se procedura nastavlja u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja da bi ti ljudi bili stavljeni na popis za isplatu braniteljskih naknada. Ove naknade bilo je potrebno omogućiti za one “branitelje koji su došli u starije godine, a nemaju dovoljno godina radnog staža i ne mogu ostvariti pravo na mirovinu”. Za primjenu ovog Zakona kroz rebalans ovogodišnjeg proračuna FBiH osigurano je 25 milijuna KM.

Među 16 prava razvojačenim braniteljima omogućeno je pravo na liječenje, zdravstvenu zaštitu, kao i pravo na pomoć u slučaju smrti užeg člana obitelji.  Predviđena su i prava iz radnog odnosa kao što je povećanje broja dana godišnjeg odmora i pravo na prednost pri zapošljavanju branitelja i članova njihovih obitelji.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

  • Vi ste predodređeni za žrtvene jance. Za vas su predodređeni kontejneri i usmrđeni otpaci. Za vas će rado ostaviti po jedan metak u pušcanoj cijevi, jer im ne ide u prilog da vas ima. Što vas manje, to bolje. Manje vas-manje istine… I narodu ovcama se zahvali. KESA SE DIJELI MEĐU PROBRANIMA. DA SI BIO PODOBAN I OČEKIVANO KORUMPIRAN I TI I SVI TVOJI SUBORCI BI DOBILI SVOJA PRAVA.

 • Kao i većina zakona u ovoj državi i ovaj ide na ruku bošnjačkoj populaciji ali uz respekt jer su se potrudili i njime obuhvatili svoju populaciju 57 i više godina a kojih ima najviše u ovoj kategoriji.
  Naši H predstavnici tj neki županijski ministrici su samo klimali glavom i deklarativno podržavali zakon a ne ulazeći u srž zakona i njegovu primjenjivost po donošenju.
  Sve u svemu ovo je smiješno, zamislite da smo na teren išli po principu ovog zakona ,pa gdje bi bili…
  Status branitelja je status koji ne bi smjeli ograničavati nekim godinama te ga treba beneficiirati svakome ili nikome.

 • E da mi je znati tko je ovo sastavljo i komu na ruku?Zasto ne bi bili JAVNO objavljeni spiskovi za sve koju budu imali pravo?Ja imam 56god zivota i ne radim nigdje jer sam malkice “napredovao unazad”od ranavanja!Radio sam kao kondukter na zeljeznicama i onda nisam bio podoban a ni sposoban,bilo je tatinih sinova i podrumasa!Godinama sam imso 85KM mj,asad 108KM!Od 92g kad sam ranjen samo sam dobio 200KM za suprugu koja je imalasrcani udar!Do sad je imala pet(5)operacija i bila je u bolniciama ohoho!Tko je uzimao i dobivao sredstva namhenjena za te stvari?Predsjednici raznoraznih udruga za sebe i svoje ljubavnice!?MOLIM KAKVASU MOJA PRAVA?

 • Tvoja prava su nikakva isto kao i moja!
  Tko ti je kriv što si bio na krivom mistu?
  Ja sam obišao sve pustopoljine od Čapljine do Mnajače i neman čak ni spomenicu Domovinskog rata!
  Zato je imaju oni koji su otišli u Njemačku 92 ili kasnije 93 godine bježeći pred časnom obvezom služenja u obrani hrvatskih prostora.
  Zato svi mi znamo barem nekoliko onih koji su došli iz Njemačke ili Austrije nakon rata i imaju danas mirovine a neki bogme,kako čujem i činove kao dočasnici koji su časno služili za Domovinu u Njemačkoj ili Austriji.
  Zato šuti ima i gorih od tebe koji nemaju ništa niti jedne fennige ,niti jedne zahvalnice makar su imali i imamo stotinjak terena iza sebe!!!!!!!!
  Zato ulizice, ku….ni sonovi, profiteri, dezerteri i ostali kukavički šljam imaju i mirovine, iskrbi i zahvalnice pa čak i činove koje su zaslužili služeći istom ološu u hadezu tipa današnjeg knezovića , sopte ili drugih kurcubpaša koji su se namlatili i novca i činova i vila iljubavnica i stanova priko svake mjere.
  Zato ne kmeči, ima ih koji su gore prošli od tebe, makar su ranjavani nemaju ništa ,nemaju ni spomenice jer su paraziti u vrhu politike i vojske djelili sve medju sobom.

 • A tek trolist kako gdje na koji način i ko ih je sve dobio da ti dah stane valjda oni što ih je dijelio od straha nije smio doći na prvu crtu da ih podjeli pa ih podijelio onako usput kome je stigao

 • Zatoste tribali samosebi napravit mitovine invalidnosti pa ovi svi.sto primaju mirovine svesu.sami sebi napravili nije.im niko dao tribaloje samo hodat i bit u toku.i etoga pukovnik.a vi samo znate kukat i nista nepoduzimat

 • Po ovome Zakonu nema niti jednoga Hrvata koji ispunjava uvjete za tzv. egzistencijalnu naknadu, a partija je ovo izglasala za potrebe muslimanske populacije. Pita li se itko zašto je partija ovo izglasala, partija koja se kod Hrvata zove HDZ BiH? Čime su Čović, čovićevci-gaginovci ucijenjeni za ovakvu lakrdiju od Zakona? Zakon će pasti na Ustavnome sudu ili će ga i Ustavni sud podržati jer ipak su tu dva muslimana i tri stranca i mogu imati 5:4. Ako im zafali uvijek mogu kupiti dvojicu Hrvata, ta neće im biti prvi put. Hrvati su stvarno šaka jada i ne zaslužuju svoje mjesto u BiH.

 • krivicu snose grbavac i marušić jer su sve pokrenuli i na kraju se posvađali, koliko trebaš biti *plitak* da neznaš da će ti *naše cvijeće* zabiti nož u leđa,sada ispravljajte krivu drinu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.