Zakon o neradnoj nedjelji upućen u javnu raspravu

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u četvrtak je podržao Nacrt zakona o unutarnjoj trgovini, koji predviđa nedjelju i praznike kao neradni dan za radnike u trgovini – tržnim centrima i drugim prodajnim mjestima.

S obzirom da ga je ranije odobrio Zastupnički dom, ovaj nacrt zakona upućen je u javnu raspravu od 60 dana, u okviru koje očekuje donošenje najboljih rješenja u cilju poboljšanja prava i položaja radnika u privatnom sektoru, trgovini i uslužnim djelatnostima.

Vlada Federacije BiH predložila je donošenje zakona o unutarnjoj trgovini kako bi se, između ostalog, uvela neradna nedjelja kao pravilo u radu prodajnih objekata.

Također, u Nacrtu je definirano radno vrijeme prodajnih objekata, te regulirano pitanje formiranja i isticanja cijena.

Uvodi se neradna nedjelja u FBiH?

Pri izradi tekst zakona s Udrugom potrošača, sindikatima i poslodavcima uspjela se napraviti sinergija te je formirana ekipa s kojom će se moći odgovoriti o svim budućim izazovima koje tržište nosi.

Naime, u praksi su se događala različita rješenja po pitanju određivanja i rasporeda radnog vremena kada je u pitanju rad nedjeljom, a koje su donosili svojim uredbama županije, gradovi i općine.

Na taj način došlo je do različitog tretiranja rada nedjeljom i kompliciralo je poslovanje trgovačkim društvima koji posluje na cijelom teritoriju Federacije BiH.

Važeći Zakon o unutarnjoj trgovini ne prepoznaje neradnu nedjelju kao pravilo u radu prodajnih objekata.

Tako navedeni novi zakon propisuje da “radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u razdoblju od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju od 90 sati tjedno, da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i u dane praznika, te da Vlada FBiH ili nadležno Ministarstvo rada i socijalne politike svojom odlukom ili uredbom određuje koji su praznici neradni u FBiH, te se odlukom može odrediti koji su prodajni objekti dužni raditi u vrijeme praznika”.

Gospodarstvenici bh. grada nezadovoljni neradnom nedjeljom

Također, zakon uređuje na potpuniji način pitanja koja su od značaja za potrošače kao što je odobravanje popusta ili prodaja sa sniženom cijenom.

Zakonom je detaljno uređena internet prodaja, imajući u vidu njeno sve veće sudjelovanje u ukupnom maloprodajnom prometu. Razvojem internet prodaje javljaju se i određene devijacije uslijed pravno neuređenog stanja u području elektronskog poslovanja u Federaciji BiH i nepreciznih zakonskih rješenja kojima je u minimalnoj mjeri ovo područje regulirano, pa je bilo neophodno predvidjeti adekvatne mehanizme kojima će se to ponašanje sankcionirati.

(Fena | Foto: Varaždinske vijesti)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.