Zaključavate mobitel crtanjem po zaslonu? Imamo lošu vijest za vas

Unatoč drugim sofisticiranim oblicima zaštite, milijuni pametnih telefona izloženi su riziku napada koji ne zahtjeva visoku tehnologiju, niti iznimne vještine hakiranja, piše Tportal.hr.

Rezultati nedavno objavljenog istraživanja pokazali su koliko je jednostavnije otključati tuđi  Android kada je zaključan iscrtanim obrascem umjesto šesteroznamenkastim PIN-om ili biometrijskim alatom.

Istraživanje je provedeno pri US Naval Academy i Sveučilištu Maryland. Ispostavilo se kako su dva od tri ispitanika uspješno otključala tuđi mobitel nakon što samo jednom vidjeli  otključavanje s udaljenosti od metar i po do dva.

Šesteroznamenkasti PIN pokazao se znatno tvrđim orahom: tek jedan od deset ispitanika uspio ga je reproducirati nakon jednog gledanja.

straživači razliku tumače time što iscrtane obrasce lakše pamtimo nego nizove brojki.

Isključite crte pomoćnice

Istraživanje je provedeno na 1.173 ispitanika s Amazonove platforme zacrowdsourcing Mechanical Turk. Prikazani su im online posebno napravljeni video zapisi otključavanja mobitela iz pet različitih kutova i udaljenosti, nakon čega su morali pogoditi PIN-ove ili obrasce za otključavanje.

S 91 ispitanikom istraživanje je obavljeno i uživo kako bi se provjerili rezultati. Konačni rezultati pokazali su kako oko 64 posto ispitanika koji su otključavanje gledali online mogu ponoviti obrazac sa šest točaka nakon jednog gledanja.

Taj se broj popeo na 80 posto nakon dva gledanja. Tek 11 posto njih moglo je ponoviti šesteroznamenkasti PIN nakon jednog gledanja, 27 posto nakon dva.

Ljubiteljima iscrtavanja obrazaca po zaslonu za utjehu je ostalo tek to što isključivanje praćenja linija koje iscrtava prst po zaslonu značajno smanjuje mogućnost špijuniranja. Svaki treći (35 posto) ispitanik u online testiranju mogao je ponoviti obrazac bez tih crta pomoćnica.

Kako ćete ih isključiti? Otvorite Settings, pa Lock Screen and Security i potom Secure lock settings. Isključite opciju Make pattern visible. Moguće je kako će postupak na vašem uređaju biti nešto drukčiji.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: