Široki Brijeg: U Ljubotićima ubijen crnostrik od 80 cm

Na lokalnoj cesti u selu Ljubotići kod Širokog Brijega ubijena je zmija riđovka (crnostrig), a čitatelj portala Bljesak.info, koji nam je poslao fotografije, tvrdi da je bila iznadprosječne dužine – 80 cm.

Riđovka (lat. Vipera berus) zmija je otrovnica iz porodice ljutica koja naraste do 75 cm, a zabilježeni su i slučajevi kada je prešla ovu dužinu.

”Nisam u životu vidio ovako velikog i debelog crnostriga”, kazao nam je čitatelj.

Riječ je o najbolje proučenoj zmiji na svijetu i najrasprostranjenijoj zmiji Europe, koja je poznata još i pod nazivima šarka, šaru(l)ja i crnostrig.

(Bljesak.info)

32 komentara

 • Kad prođen kroz Ljubotiće , kroz onoliki krš i puste grabe i šikare,ne bi me iznenadilo da naletin na anakondu iz amazonskih prašuma a ne ovu otrovnu šarulju zmijsku. More se tu sakrit i skup indijanaca a da niko ne zna za njih.

 • Machala……..tkoje ovo pisa nema pojma o zmijama..spominje tri imana za ovu zmiju i nijedno nije tocno….spominje sarku,ridjovku sto ova nije..ovo je obicni poskok il lat.vipera il u narodu poznat crnostrig .sara i vrat govore sve a imoje i roscic na glavi

 • jašta ,svašta ima gorikaren, meni je davno jedan inžinjer rudarski priča da je to najbolesnije selo u ciloj Europi uz njemački Švarcvarld di izvire rijeka Rajna. Kaže da je to misto puno radijacije, elektromagnetnih negativnih polja i prirodnog elektriciteta nabijenog negativnim ionima….Čovik je bio u mirovini i školovan, reka je da je sedamdesetih godina prroveo punoo vrimena po obližnjin rudnicima boksitne rude i da ga to ne čudi jerbo je boksit itekako štetan po ljudsko zdravlje i kao radioaktivan ima radiološkadeformirajuća svojstva.

 • P.S. još je reka da radijacija iz te boksitne rude a naročito voda iz čatrnja koju piju lokalni seljaci uzrokuje enorman rast i biljnog i životinjskog svita a naročito se odrazi na velik postotak karcinoma kod ljudi svih dobi.

 • e necete virovat stasam vidio neko vece gore…vracam se ja sa sila kad pred mene iskoci….ni manje ni vise vec tarzan…moga mi boga….ja onak upri po gasu a on….a on…..kad ga vriska jamii….pa zamnom…..lomili sumu lomi…a ja…aja onak prestravljen…oci ko fildzani et

 • Za ” anonimno” : rijeka Rajna izvire u Svicarskim Alpam, tocnije Kanton Grizon( Graubinden), Vordemwald na visini priko 2000. Km nm! A more bit da je ovi sa planine posa na more!

 • Gdje su zaštitnici životinja, zeleni, što se ne javljaju na ovakvo iživljavanje, i usmrćivanje životinja? Ovo je korisna životinja koja potamani mnoštvo glodavaca koji su i te kako štetni i u prirodi i za humanoide. Ne smije se životinje ubijati u prirodi, trebalo bi uvesti i stalni lovostaj, jer će se priroda tako uravnotežiti i pomoći ljudima. Vidite da je čovjek u stanju za koji mjesec srpom uništiti tisušugodišnje nasada smilja u prirodi, tako i sa životinjama. Prođe i po nekoliko godina da nema zmijskog ujeda u našoj općini. Sjeća li se itko zadnjega, a smrtnog slučaja nema u zapisima zadnjih 100 godina. Čega se bojite?

 • Za Lucu DOBRKOVSKU ,ONU PRAVU PRAVCATU.VOZIŠLI SE TI LUCE KROZ Gotthard izmedju Erstfelda i Bodia ili pak pičiš malčice zaobilazno?…?

 • Za ” anonimno”: kako mislis kroz Gothard ili picim pravo! Sta cu na Gothard , Lugano , Coldrerio Chiasso via ! Sta ti triba? Svratio bi???

 • Ma ne bi Luce,časna pionirska, samo san se malo prisjetio prošlosti. Eto, to ti je to, valjda neka nostalgija, ko bi ga više zna..lol.

 • Ma,Luce nisan ti ja ovaj gornji Anonimno sa velikin A. to je neki blento što ružno piše ,ja san ti lipo napisa komentar, a što si ti pogrišno shvatila da san to ja….e Luce, to je do tebe a ne do mene i još ta isprika..nije mi tribala, jer nije ni bilo razloga za nju,,pozdrav tebi Luce u dalekoj Švici i ja san nekad davno tamo oko Zuricha zarađiva dnevnice ,onako baš težački…pozdrav

Komentiraj: