Zagreb: Studenti platili 30.000 kuna za fakultet koji ne postoji

Studenti Visoke politehničke škole (poly) studija Film, televizije i novih medija školarinu su platili 30.000 kuna, a nakon godinu dana saznali su da kao studenti ne postoje, jer studij nema dopusnicu.

Kada su 22 studenta upisali novoosnovani studij platili su ga 30.000 kuna. Poly su upisali privučeni njegovim voditeljem Krešimirom Mikićem, dugogodišnjim profesorom na Učiteljskoj akademiji, Akademiji dramskih umjetnosti i stalnim gostujućim profesorom na poznatom američkom sveučilištu UCLA u Los Angelesu, kojem je osnivanje studija trebala biti kruna karijere, piše Večernji list.

No, nakon godinu dana studiranja, saznali da kao studenti ne postoje. ‘Kada smo upisivali drugu godinu, dva stručna predmeta, Dramaturgija i Produkcija, zamijenjena su sa predmetima Proizvodni sustavi i Proizvodni menadžment. Vlasnik Polyja Vjekoslav Boban je na to rekao da su morali promijeniti predmete zbog tehničkih teškoća’, kažu studenti.

Tada su studenti shvatili da su prevareni, kao i profesor Mikić, te njegov kolega Davorin Šišmanović, poznati scenarist koji je s Mikićem surađivao na izradi programa. Šokirani studenti saznali su provjerom u Ministarstvu obrazovanja da studij nema dopusnicu te da se vode kao studenti smjera Tehničkog menadžmenta, zbog čega su na prvoj godini koristili studentska prava i iksice.

‘Boban nas je pokušao uvjeriti da ima dopusnicu, a ako je želimo vidjeti, moramo mu uplatiti novac za iduću godinu, što su neki od nas u strahu od gubitka prava na studiranje i napravili. Potom su htjeli da potpišemo da studiramo na vlastitu odgovornost. Neki su od nas ispisani bez svog znanja jer smo tražili novac natrag. Profesori su stali na našu stranu, da bi Boban potom otpustio profesora Mikića’, ispričali su studenti.

Zbog bojkota nastave, zamrznuta su im predavanja. ‘Neizmjerno sam razočaran, zgranut i duboko ljudski povrijeđen. Godinama sam ga pripremao, isključivo stručno, dok su se o financijskom poslovanju i administraciji brinuli drugi. Direktor Boban prevario je i mene i druge’, rekao je Mikić.

Poly je dopusnicu za filmski studij tražio 2008., no nije je dobio zbog neispunjavanja uvjeta. Dopusnica je ponovno zatražena prije dva tjedna, nakon pobune studenata, a MOZS kaže da je ni ovaj put neće dobiti.

‘Uvjet je da navedeno visoko učilište u razdoblju od pet godina ravnomjerno zapošljava nastavnike do potrebnog broja i o tome jednom godišnje izvještava ministra. S obzirom na to da navedeni uvjet još uvijek nije ispunjen, nije moguće razmatrati nove zahtjeve’, poručili su iz MZOS-a. Za ovakve slučajeve od 30 do 100 tisuća kuna u prekršajnom postupku. (Dnevnik.hr)

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.