Plaćanje ambalaže plastičnih vrećica u 2013.

SARAJEVO- Nadležna entitetska ministarstva razmatraju model uvođenja naknade na tanke plastične vrećice koja bi destimulirala njihovo masovno i nekontrolirano korištenje. Cilj je da se destimuliraju krajnji korisnici – kupci da uzimaju plastične vreće, jer će na kasi morati platiti 10 feninga po jednoj vreći.

– Centri civilnih inicijativa (CCI) su prepoznali taj problem i zajedno s ministarstvima okoliša u FBiH i RS-u razvili projekt koji je imao za cilj da propisom uredi način zbrinjavanja, odnosno smanjivanje upotrebe plastičkih vreća. Održano je više sastanaka kako bi se definirao model upravljanja tom vrstom otpada – kazao je Agenciji Fena Edin Terzić, savjetnik ministrice za okoliš i turizam FBiH.

Uredba kao provedbeni akt će omogućiti implementaciju pravilnika ovoga modela upravljanja-zbrinjavanja plastičnih vreća.

– Uredbu će donijeti vlade oba entiteta u isto vrijeme i stupit će na snagu istovremeno u oba entiteta, a to će biti u prvoj polovici 2013. godine – kazao je Terzić. 

Pojašnjava da je zbrinjavanje plastičnih vreća debljine do 20 mikrona prepoznato kao problem u FBiH jer okoliš biva sve zagađeniji tom vrstom plastičnog otpada koji završava u prirodi, u koritima rijeka, šumama.

Na sjednici Međuentitetskog tijela za zaštitu okoliša, 29. studenog, je jedna od točaka bila vezana za donošenje uredbe o modelu zbrinjavanja ove vrste plastičnih vreća.

– Razmotrena su dva prijedloga-modela, od kojih su u jednom obveznici proizvođači ili uvoznici plastičkih vreća, a po drugom modelu obveznici su veletrgovci ili distributeri plastičnih vreća -pojašnjava Terzić.

U oba prijedloga naknade za stavljanje u promet plastičnih vreća iznose, 0,05 KM po komadu, odnosno 50 KM na jednom pakovanju od 1.000 komada plastičnih vreća.

Oba modela, po njegovim riječima, imaju svoje prednosti i nedostatke.

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.