Zabrinjavajuće: Bh. građani posjeduju skoro dva milijuna komada oružja

U postratnoj Bosni i Hercegovini, opterećenoj nacionalnim, socijalnim i ekonomskim problemima, sveprisutnost oružja stvara ambijent opće nesigurnosti za građane.

Vrlo jasni znaci upozorenja na ovakav razvoj situacije su i sve češći oružani incidenti i ubojstva. Državni aparat, ali i društvo u cjelini, moraju se daleko ozbiljnije početi baviti ovim problemom, piše BHRT.

Prema službenim statističkim podacima građani Bosne i Hercegovine posjeduju oko 1,2 milijuna komada registriranog oružja različitih kalibara. Procjenjuje se da uz ovaj broj građani posjeduju i oko 750.000 komada nelegalnog oružja. Sigurnosni stručnjaci naglašavaju da je legalno naoružanje pod nadzorom organa sigurnosti i nije toliki problem, već nelegalno oružje.

Puno veći problem je ilegalno oružje i ono je najčešće u rukama organiziranih kriminalnih grupa i vidimo da sva kaznena djela koja su počinjena, govorimo o krvnim, seksualnim i drugim deliktima, su zapravo počinjena upravo nelegalnim naoružanjem – kaže stručnjak za sigurnost Sandi Dizdarević.

Bosna i Hercegovina je izašla iz rata kao država u kojoj je oko milijun građana patilo od PTSP-a. Ovi građani nisu imali adekvatnu psihološku pomoć i podršku, a uz ekonomske probleme i stalne političke tenzije, problemi su postali još izraženiji. Zato je sveprisutnost oružja u bh. društvu eksplozivan spoj koji se manifestira kroz brojne slučajeve ubojstava.

S druge strane, mi non-stop imamo poslije rata jako visok pritisak s političkog vrha gdje narod ne može uživati u tom miru, to je “pozitivan mir”, samo se ne puca, a evo vidimo da se počelo i pucati, i stalno daju poruku, odnosno model ponašanja s vrha, kako treba do dolje se spustiti, kako se treba opet nešto ratovati – ističe Mira Vilušić, psihoterapeutkinja i aktivistica “HO Horizonti” Tuzla, prenosi Dnevni avaz.

Bh. građani pozvani da predaju nelegalno oružje, kazne visoke

MUP Tuzlanskog kantona je u brojnim akcijama oduzeo tijekom minule dvije godine preko 160 komada nelegalno posjedovanog oružja i eksplozivnih naprava. Nakon nekoliko godina primjetnog pojačanog interesa građana za nabavkom oružja, tijekom zadnje dvije godine opada ovaj interes.

U 2022., dakle, bilo je izdatih 1629 oružnih listova, a u 2023. godini 1360 – kaže Adnana Sprečić, glasnogovornica MUP-a TK.

Nelegalno oružje

Kompletan državni aparat mora uraditi puno više kako bi, prije svega, nelegalno naoružanje bilo pronađeno i oduzeto, ali i društvo u cjelini mora ovaj problem prepoznati kao prioritet za stvaranje sigurnog okruženja za buduće generacije.

S policijskog aspekta je to jedini način ofanzivnog policijskog djelovanja kroz pretrese, racije i slične radnje. Međutim, nije samo policija jedini subjekt države koji je odgovoran za ilegalno posjedovanje oružja. Prije svega kao članovi ovog društva, kao obitelji smo odgovorni držati kontrolu i socijaliziramo vlastitu djecu. Ako mi kao obitelji nemamo kontrolu nad vlastitom djecom, kada to dođe do policije onda je, nažalost, kasno – ističe Dizdarević.

Uz sistematičan pristup sigurnosnih agencija i policijskog aparata usmjerenog ka pronalasku i oduzimanju nelegalnog oružja, bh. duštvo, ako želi smanjiti prisutnost oružja i tako stvoriti sigurnije okruženje, mora poduzeti široku akciju da se poboljša i politička i opća kultura dijaloga u javnom prostoru, a nasilje, posebno nad ženama i djecom, daleko drastičnije zakonski kažnjava.

BiH u Ameriku izvezla više od 2 milijuna kg oružja i streljiva

(www.jabuka.tv)

8 komentara

 • Sve je posljedica nepovjerenja u vlast .
  Percepcija je da vlast ne može i ne želi zaštititi građanina vec samo sama sebe iz čega proizlazi naoružanje ispod kreveta.

 • Od toga milijun i pesto tisuca kod bosnjaka. A za 2 milijuna se ne zna a kod njih je. Ne prica onaj njihov Sanjin bezveze, otkopaju te tragove, vadite krompire,, i razne cinične, dvosmislene poruke jednog ekstremiste bosnjackog. Reis ga prati umalo, Naser Oric kao Gazija vazda spreman, Serif Patkovic spreman i na džihad u Palestinu samo mu se nesto ne da pokrenuti. I nakon svega Sipa policija ne hapse nikoga. A kako hapsiti kad Ramo Yisak ih prati u stopu. On ce osloboditi BiH od srba a sko treba i hrvata za 3 dana. Pa u kakvoj mi zo kaljuži zivimo. Gdje visokopozicionirane osobe na tik toku salju ovakve poruke. I pricamo o pravnoj drzavi.

 • Bas me zanima koje se oruzje nosi u park prirode blidinje posto se svaki dan lovi i puca dali je oeuzje legalno ili je na crno

 • Sta je sa lovcima koji su napustili lov jako davno,a puske i municija ostali.Na koji to nacin oni imaju pravo posjedovati oruzje.Samo cekat kad ce neko skrenit s pameti od njih pogotovo staraca.Nedaj boze kakvo zlo napravit.

 • Tako ti je to kada je murija privatni secyuriti ovih lopina i kriminalaca na vlasti,za ostali narod su samo tu da mu izbiju i zadnju marku iz džepa radi pojasa i ne upaljenih svjetala i sličnih gluposti,ko lafo oni se sekiraju za moju tintaru što se nisam svezao,moš mislit.
  Opet te pare što otmu odoše ovima što nam gule kožu 30g.
  Drotove više ne mogu očima vidjeti.
  Onaj firaun od ,,ministra” Ramzes,krivični dosije mu ne može stati pod ruku.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.