Bh. građani pozvani da predaju nelegalno oružje, kazne visoke

U BiH je u tijeku kampanja uz dodatni moto “Poštuj život, a ne oružje”, koja se odnosi na amnestiju na nelegalno oružje.

“Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju” moto je kampanje policijskih snaga u BiH koja se provodi uz pomoć međunarodne zajednice.

Osim što je cilj usklađivanje bh. okolnosti s onima koje vladaju u EU, cilj je i prevencija tragedija poput onih koje su u proteklom razdoblju pogodile Bosnu i Hercegovinu – kada su u nevine ljude pucali ne samo oni “od ranije poznati policiji” nego čak i djeca ili jedva punoljetni mladi.

U tijeku je neka vrsta trećeg vala kampanje uz dodatni moto “Poštuj život, a ne oružje”, koja se odnosi na amnestiju na nelegalno oružje.

Provodit će se tijekom veljače i ožujka na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a što uključuje sve MUP-ove u oba entiteta i Distriktu Brčko.

Kroz kampanju ćemo građanima objasniti prednost amnestije, gdje oni koji posjeduju nelegalno oružje mogu to oružje predati policiji. Ako bi našim aktivnostima bilo pronađeno to oružje, mogu biti kažnjeni i zatvorom i novčanim kaznama. U BiH te kazne mogu iznositi od 500 do 5000 KM. Kazne zatvora u FBiH mogu ići i tri godine, a ako je riječ o većoj količini oružja, kazna može ići i do deset godina.

Ako građani nisu dovoljno sigurni da oružje predaju u policijske postaje, mogu pozvati 122, objasnio je u programu N1 Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije.

Šiljdedić naglašava da brojni čuvaju oružje jer se tako osjećaju sigurno. Upravo to nije sigurnost – poručio je. U daljnjem procesu građani mogu legalizirati ono oružje za koje je to moguće učiniti, poput lovačkih pušaka, ako mogu ispoštovati sve potrebne zakonske obveze.

Anonimno se može prijaviti i streljivo te eksplozivne naprave uočene na bilo kojem javnom mjestu. Policija u Bosni i Hercegovini je tijekom 2022. oduzela 1234 komada oružja, odgovorne osobe su bile propisno sankcionirane, a dobrovoljno je predano od 2016. do sada 25.588 komada i pripadajućih dijelova oružja. Više od polovine ubojstava u BiH počinjeno je vatrenim oružjem, piše Večernji list.

BiH uvjerljivo oborila rekord u izvozu oružja

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.