Zabilježen snažan rast naplate neizravnih poreza u BiH

I pored rasta povrata PDV-a od 15,3 posto, neto naplata prihoda od neizravnih poreza u BiH u prosincu 2014. , zbog snažnog rasta bruto naplate, porasla je za čak 12,1 posto u odnosu na isti mjesec 2013. godine.

”Neočekivano snažan rast naplate neizravnih poreza u prosincu povećao je i rast neto kumulativne naplate”, navedeno je u najnovijem biltenu Odjela za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oprezivanje BiH.

Tako je 2014. godina završena sa suficitom od 182,7 milijuna KM, što je procentualno 3,7 posto u odnosu na naplatu neizravnih poreza u 2013.

Pozitivni trendovi u prosincu su povećali kumulativni suficit kod prihoda od PDV-a na 95,3 milijuna KM, a kod prihoda od carina na 24,1 milijuna KM.

Negativni trendovi kod prihoda od trošarina u prosincu nisu mogli značajnije ugroziti kumulativni rast, tako da je suficit na trošarinama i cestarinama 50 milijuna KM.

”Trenutno je neusklađeno 19,2 milijuna KM prihoda, te se nakon uskađivanja mogu očekivati još veći suficiti, uglavnom, na PDV-u”, navode iz Odjela za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oprezivanje BiH.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.