Za vikend pogledajte najljepšu kišu meteora

Najspektakularnija kiša meteora u godini, Perzeidi, i ove će se godine moći nabolje vidjeti u noćima s 11. na 12. i s 12. na 13. kolovoza.

Perzeidi su redovna kiša meteora koja se ove godine može vidjeti od 17. srpnja do 24. kolovoza, a najuočljivija je sredinom kolovoza. Ime su dobili jer se čini da dolaze iz zviježđa Perzeja. U našim su krajevima poznati i kao ‘suze svetoga Lovre’ jer vrhunac dostižu oko Lovrečeva 10. kolovoza, prenosi tportal.

Potok nastaje raspadanjem kometa 109P/Swift-Tuttle za njegova prolaska blizu Sunca. Kada Zemlja uđe u oblak komadića stijena i prašine koji ga slijede po njegovoj eliptičnoj orbiti, oni, pri brzini od oko 200 tisuća kilometara na sat, izgaraju u gornjim slojevima atmosfere. Komet Swift-Tuttle otkriven je 1862. godine, a zadnji je put uočen 1992. Za putovanje oko Sunca treba mu oko 130 godina.


U odgovarajućim uvjetima bez svjetlosnog zagađenja – negdje u prirodi ili na selu na vrhuncu kiše svakoga sata može se vidjeti i do 100-tinjak zvijezda padalica, dok ih je u gradovima vidljivo desetak na sat.

Ove godine vrijeme će posvuda biti uglavnom lijepo i vedro, a Mjesec će biti mlad tako da neće ometati vatromet. Predstavu će svojim sjajem dodatno uljepšati Venera i Jupiter koji će se poravnati s mladim Mjesecom. (portal-plus)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.