Za svako vozilo oduzeto u Kramaru, kupac dobija dva gratis

Nakon natpisa nekih medija o tome da je Auto salon Kramar u BiH tijekom 2017. i 2018. godine uvezla 700 vozila s neispravnim obrascem EUR1, oglasili su se i iz Kramara.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Problem s EUR1 imaju svi prodajni saloni u BiH, a proziva se samo Auto salon Kramar.

“Kako bismo dokazali ispravnost našeg poslovanja spremni smo svakom kupcu kojem automobil bude oduzet darovati ne jedno, nego dva vozila” izjavio je direktor Auto salona Kramar Andrija Zovko.

Auto salon Kramar je kompanija koja u potpunosti posluje u skladu sa zakonskim propisima i svi naši postojeći i budući kupci ne trebaju brinuti, jer nam je transparentnost poslovanja primarna i upravo smo na toj praksi izgradili prepoznatljivo ime. Naši kupci su to prepoznali te smo zbog spomenutih vrijednosti već godinama na vodećoj poziciji na tržištu i kontinuirano širimo svoje poslovanje.

Upravo zbog toga želimo javnosti razjasniti neistinite navode koji su se pojavili u javnom prostoru.

Još 2016. godine institucije u BiH su informirane kako se više neće izdavati potvrde proizvođača da se radi o proizvodu porijeklom iz EU, temeljem koje se kasnije izdavao EUR1 obrazac. Kao obrazloženje navode da to više nije praksa, kao i da BiH jedina traži ovakve provjere te da se radi o nepotrebnom administrativnom opterećivanju, s obzirom na to da se EUR1 obrasci mogu izdati i na temelju drugih dokumenata, a ne samo na temelju potvrde proizvođača.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH inzistira na provjerama EUR1 obrazaca, a spomenute automobilske tvrtke ne žele na zahtjev jedne institucije iz BiH izdavati naprijed navedene potvrde jer, na kraju krajeva, svako vozilo ispod šasije ima svoje podrijetlo i zemlju proizvodnje.

Nadalje, belgijski carinski organi, koji su izdali sporne EUR 1 obrasce, nakon zahtjeva za provjeru istih dostavljaju odgovor da su obrasci ovjereni greškom njihovog djelatnika, bez konkretnih navoda o kakvoj grešci je riječ. Nakon ovakvog odgovora, odnosno potvrde belgijskih carinskih organa kako je sve posljedica njihove greške, UNO odlučuje da Kramar mora platiti 1,7 milijuna KM, odnosno mora platiti grešku belgijskih carinskih organa.

Prema Zakonu o carinskoj politici BiH članak 213. naknadno se knjiženje, odnosno naknadna naplata uvoznih dažbina, ne vrši kada su potvrde o porijeklu izdali carinski organi zemlje izvoznice. Ukoliko se u okviru naknadne provjere utvrdi da te potvrde o porijeklu nisu mogle biti izdane, uvoznik objektivno nije znao niti mogao znati te okolnosti. Kao uvoznik postupali smo u dobroj vjeri i prema potvrdama koje su carinski organi izdali, vjerujući da su prije toga izvršili potrebne provjere.

Nadalje, Zakonom o carinskoj politici BiH niti u jednoj odredbi postupka naknadne naplate uvoznih dažbina nije navedeno oduzimanje robe, čime su napisi koji su objavljeni evidentno neistiniti i imaju za svrhu dovođenje u nedoumicu i zastrašivanje kupaca te narušavanje naše reputacije.

Dokaz o svim plaćenim obvezama po osnovu indirektnih poreza, ostalih prihoda i taksi definiranih odredbama možete preuzeti na LINKU

Auto salon Kramar već niz godina vozila nabavlja od renomiranih europskih dobavljača, sa svim pripadajućim jamstvima o porijeklu vozila i kilometraži. Auto salon Kramar svim potencijalnim kupcima daje na uvid broj šasije vozila preko kojeg može provjeriti svu povijest vozila u ovlaštenom servisu ili na internetu prije kupovine.

Znamo da uspjeh nije vrlina koja se na našem području cijeni, već se svim sredstvima žele ocrniti oni koji su uspješni, no nama je naša reputacija jako važna, a znamo koliko truda ulažemo u kvalitetu i odnosom prema kupcima i partnerima.

Stoga nećemo dopustiti, usprkos učestalim pritiscima, narušavanje ugleda i nanošenje štete tvrtki koja uspješno posluje već 15 godina.

Portali koji redom objavljuju isti, neistinit članak, žele naštetiti Auto salonu Kramar, svim njegovim podružnicama u BiH ali i izvan nje, kao i svim zaposlenicima, partnerima i kupcima. Ovo predstavlja otvorenu zloupotrebu javnog medijskog servisa u svrhe huškanja i stvaranja atmosfere javnog linča.

Molim stoga sve novinare da se u svom radu pridržavaju načela objektivnosti, nepristranosti, objavljivanja istinitih i provjerenih informacija, te da izbjegavaju sadržaje usmjerene na stvaranje mržnje i netrpeljivosti. Ovi su principi, svi do jednog, prekršeni ovakvim “izvještavanjem”, u kojem se nas optužuje na temelju navodne dokumentacije određenih službi.

U skladu s gore navedenim, u potpunosti odbacujemo sve tvrdnje iznesene u originalnom članku i tražimo javnu ispriku te objavu demanta s istom vidljivošću koju je imao originalni sadržaj, navodi se iz AS Kramar.

(www.jabuka.tv)


29 komentara

 • Ajde kramar ne seri vrlo dobro znasda vozila proizvedena u eu nemogu dobit eur jedan zato sto je vecina djelova kineski osim Mercedesa koji moze dobit eir 1 i ima vecinu djelova proizvedeni uNjemackom

 • Moj Zovko ne blamiraj se, dobro znate sta ste radili i kako, poklopi se po usima, plati kaznu i cao, ni prvi ni zadnji takav bolan, kakvo je sad kukanje i plakanje za nesto sto ste znali da radite bez pokrica

  • Kramar je ovo radio vec istog onog momenta kad se znalo da se ne moze dobiti EUR za ova auta, samo sto njega nije bilo briga, placao koga treba na carini da trpa pod tepih, kakve nadlezne sluzbe, dok je placao nisu ga dirali, ali ocito nije svima platio da sute. Ali 700 auta da ti dodje negativna provjera, nevjerovatno……

 • Najbolji i najpošteniji Auto salon u čitavoj regiji.Izuzetno pošteni djelatnici ,uslužni,a vozila u jako dobrom stanju.Mislim da su u pitanju igre drugih da bi se nanijela šteta salonu “Kramar”.Samo naprijed Andrija i Marko.

 • KRAMAR PRODAJE DOBRA AUTA PA VI PLJUJTE O NJIMA DO MILE VOLJE I TO JE SVA ISTINA .JA SAM PROŠLE GODINE KUPIO AUTOMOBIL U JEDNOM NAŠEM SALONU TU NEDALEKO OD TRNA I NISAM NIMALO ZADOVOLJAN .
  NITI JE KILOMETRAŽA ISTINITA NITI JE AUTO DOBRO KAKVIM SE ČINILO.KAKO MOTOR MORE GUBIT SNAGU VEČ NA 100 NA SAT.RADI OVO RADI ONO, NA KRAJU OPET ISTO.TO JE SALON KOJEG SPOMINJETE U GORNJIM KOMENTARIMA.

 • Kod nas je jedino kad covijek uspijeva nevalja isto tako kad nemas nista kazu eno ga nema jadana on,zato usprotiv lazima i drugim izmisljotima treba se jos vise okrenit naprijed,kolko samo zaposleni ima Kramar da je jos ovakvih salona kao kod naseg Treića.

 • Nigdi vise izmisljotina,tračeva,nebuloza kao kod nas jer svit nezna sta ce od svog smeća pa oce da ciste i tudje dvoriste.Drzava kao kod nas najbolja bi bila za uzgajanje zivotinja svih vrsta.

 • Ako su ta auta tako dobra kao što pišete u komentarima iznad, zašto ta ista auta redovno svakoga dana odvoze u radnju kod Ćužića u Mokro? Pametnom dosta!

  • Pa polovna su auta, normalno da na gotovo svakom treba nesto ispolirati, obojiti, pa ne prodaje nova auta da nema packe na njemu! Osim ako ga ne sredi maksimalno prije prodaje. A da ti ga prodaje sa svim ogrebotinama i ostecenjima, rekao bi sta je ovo, sto ga nije odveo u Cuzica…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.