Za prosvjetare se izdvaja 42 posto proračuna ŽZH

Iako su predstavnici Vlade Županije Zapadnohercegovačke zakazali sastanak sa Sindikatom srednjeg obrazovanja sredinom ovog tjedna, u ponedjeljak je održan štrajk upozorenja u srednjim školama, te više od 3.000 učenika srednjih škola u ovoj županiji nije imalo prvi sat nastave. Prema najavama iz Sindikata srednjeg obrazovanja, štrajk upozorenja se nastavljen je i u utorak, piše Večernji list.

U svojim zahtjevima iz Sindikata srednjeg obrazovanja Vladu ŽZH, između ostaloga, upozoravaju na nagomilane probleme u obrazovanju, te neispunjenje materijalnih davanja prema zaposlenima.

Zanimljivo je spomenuti kako ovakve optužbe iz Sindikata na račun Vlade ŽZH-a dolaze u godini u kojoj će iz proračuna ŽZH za obrazovanje biti isplaćeno oko 34 milijuna konvertibilnih maraka. Naime, prema podacima Ministarstva financija ŽZH, samo na plaće, doprinose i dodatke na plaće (putni troškovi i topli obrok) zaposlenih u prosvjeti iz proračuna tekuće godine bit će izdvojene 31,655.174 KM ili 42 posto proračuna ŽZH-a.

Kako navode iz Ministarstva financija ove županije, u proteklih devet mjeseci plaćeni su svi zaostaci na ime jubilarnih nagrada, otpremnine u iznosu od 2808,75 KM po djelatniku, kao i naknada u iznosu dvije prosječne plaće od 1872,50 KM za slučaj smrti i teže bolesti u obitelji.

Također, od imenovanja Vlade ŽZH-a u veljači, zahvaljujući redovitoj uplati tekućih doprinosa za mirovinsko/invalidsko osiguranje, nijedan prosvjetni djelatnik nije čekao na odlazak u mirovinu (odrađivana su tzv. pojedinačna umirovljenja gdje su plaćani svi neplaćeni doprinosi iz prethodnih godina), kao što je to bio slučaj ranijih godina.

Budući da je novu postavu Vlade ŽZH-a dočekao višemilijunski dug prema Poreznoj upravi FBiH, odnosno Zavodu MIO, krenulo se s vraćanjem ovih dugovanja. Tako je samo za zaostatake na ime doprinosa zaposlenih u školama, za 2009. i 2010. godinu, od veljače 2015. godine plaćen iznos od 911.858,02 KM.

“Uz navedeno, dodatno je za pojedinačna umirovljenja djelatnika škola uplaćeno skoro 600.000 KM doprinosa iz prethodnih godina”, navode iz Ministarstva financija ove županije. Iako iz Sindikata navode kako Vlada ŽZH-a ne poštuje važeći kolektivni ugovor, što uključuje dugovanje za regres, honorarne sate, topli obrok i prijevoz, iz Ministarstva financija navode kako plaće, te naknade (topli obrok i prijevoz) nisu kasnili ni jedan dan.

“Što se tiče honorarnih sati i vanjske suradnje, plaćeni su dugovi od srpnja 2014. godine u iznosu od 575.925,82 KM”, podaci su ovog ministarstva.

Treba napomenuti i kako je uvažavanjem zahtjeva roditelja i prosvjetnih djelatnika ove godine nastava za prvi razred devetogodišnjeg obrazovanja počela u rujnu, što je dodatno opteretilo županijski proračun.

Na optužbe Sindikata srednjeg obrazovanja za neisplatu dugovanja po tužbama za 2011. i 2012. godinu, iz Ministarstva financija su zaključili kako je u ovoj godini napravljen veliki iskorak gdje su u cijelosti i neselektivno iste plaćene od 2008. do početka 2011. godine.

(Večernji list)

19 komentara

 • Pa zar plaće trebaju kasniti???? Izgleda postalo normalno da plaće trebaju kasnniti.Uspjeh je ako plaće ne kasne………žalosno.

  • Da! Mi smo najpamenija i najsposobnija zupanija i trenutno nas vode ljudi koji nisu isli u skolu nego su samo imali srecu da svaki dan produ barem jednom pored skole. To je najisplativiji i najucinkovitiji nacin obrazovanja. Zatvorite skole i umanjite trosak ,ne isplati se ulagati u obrazovanje.

 • Laz, 19 000 000 godisnje ukradu posto ne placaju mirovinsko i zdravstveno.Oni u ovih 42% racunaju kao da izmiruju obaveze.

 • a koliko ide od zupanijskog proracuna na uhljebe opcinare??? bogami ja mislim da je njih puno vise od profesora i nastavnika, crko ko laze

 • Po kojem su zakonu dodaci na plaće topli obrok i prijevoz, žašto obmanjujete javnost, smanjite SATNICE zastupnika, na visinu profesorske plaće ovo je laž, neprijatelji nam lažu da nas posvađaju, mogu li umirovljenici u mirovinu, imaju li uposlenice porodiljno, sami ste rekli da ne poštivate Kolektivni uovor, što treba još

 • Ne troši se proračun za prosvjetare već za školovanje djece u našoj županiji pod JADNIM UVJETIMA, nema svjetla u učionicama, nema toalet papira, nema tonera, nema grijanja učila iz 18. stoljeća ploča ako ima . Moguće su racionalizacije ali su političari ugurali svoje uhljebe i dodatno opteretili plaće prosvjete, učiteljica razredne nastave niti jedna nema normu vjeronauk predaju fratri, strani jezik profesori upisi u četverogodišnja zanimanja bez poštivanja kriterija SPOMENICI po školama svaka politika primi nekoga neka ga i sutra će samo nastavno osoblje biti višak a leziljebovići će opet ostat kažu da u nekoj školi ima vrtlar možda će sad početi sa cmiljem neka čovika, koliko ima savjetnika u pojedinim ministarstvima, a tek primanja naših zastupnika u županiji smanjite im satnicu na učiteljsku plaću da nas malo bolje razumiju

  • Napisali ste da učiteljice razredne nastave nemaju normu, što je neistina. Njima je norma razred, u kojemu rade od 6 do 24 različita programa, ovisno o broju kombinacija. Tom izjavom ste na tragu jedne visokopozicionirane djelatnice Ministarstva, koja je u tiskovinama izjavila da im treba umanjiti plaću jer nemaju norme. Zapitajte se što se dobilo uvođenjem HNOS-a osim smanjenja fonda sati iz hrvatskog sa 6 na 5 i matematike s 5 na 4 sata tjedno, u razrednoj je nestala puna godina izučavanja ta dva predmeta smanjenjem satnice, hrvatska je odustala od HNOS-a i prešla na NOK, i priprema se novi NPP. Što tek reći o međupredmetnoj neusklađenosti, posebno kod stranih i materinskog jezika, prije uče neke sadržaje iz stranog jezika nego iz materinskog. U skandinavskim i ostalim zemljama ne nabacuju predmete lopatama u škole, kod nas ih je od 14 do 18, pa pojedinim razredima se svi i ne mogu upisati u dnevnik. Materinski jezik se malo izučava, oni diži satnicu, a mi je smanjujemo. Kakva nam je pismenost kod djece? Kod nas je važno da su škode u funkciji.
   Nijedna sjednica Skupštine nije održana da su joj prisustvovali svi zastupnici. Čak više od polovine njih na sjednicama ne progovori ni jednu riječ. Bez pitanja, bez prijedloga i rasprave, u dvorani samo sjede… a kad im dosadi izađu, i naplate od građana. (Iz izvješća CCI)

 • za profu i ispravak netočnog navoda.
  nemojte raspravljati o nastavnoj normi jer ovo su sve dodatci da bi se neki uhljebili problem je u svemu ostalom što ste naveli i o ljudima koji ništa ne rade a primaju plaću. to su neki njihovi

  • Svi neradnici su njihovi, oni ih primaju, zato nema pravilnika i oni što tope normu su njihovi, zna se kako se prima treba prošetati selendrom i čuti komentare

 • Pošto režu evo nekih činjenica:
  sastanak još nije zakazan
  umirovljenici ne mogu u mirovinu, poslani suprotno zakonu nisu im izvršene obveze
  ignoriraju se pravomoćne presude
  honorar su 85÷90% prekovremeni sati, koji se ne plaćaju sukladno Zakonu o radu i Općem kolektivnom ugovoru
  gorivo još nije došlo
  plaće su smanjene 3,4 % uz dogovor da se povećenje ne traži
  topli obrok je smanjen
  prijevoz je smanjen
  regres nije planiran priča se o grantu regres je naše pravo i obveza ministarstva
  učila iz 18 stoljeća ploča i kreda
  mislim da je dosta a satnica zastupnika pročitajte izvješće CCI

  POZDRAV
  NISMA MOGAO PREŠUTITI

 • Otpremnine isplaćene u iznosu 2809,75 KM po umirovljenom djelatniku što znači da je točno da profesor sa 40 godina staža ima plaću 850 KM i ostalo sitno minulog rada?
  A zašto ovoliki troškovi za prijevoz djelatnika ako znamo da većina putuje iz mjesta stanovanja u mjesto tada i obrnuto i hoće li iko shvatiti da treba na početku godine školske razmjestiti profesore u mjesto stanovanja a ne da oz Širokog putuju u ljubuški,Grude i posušje i obrnuto i da za taj trošak nikog nije briga,
  I zašto profesori (VSS) imaaju plaću 850 KM kao šoferi,daktilografi,bravari ,limari…. i zašto im se ne daju plaće kao svi drugi na županijskom proračunu sa VSS,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.