SDA predlaže da Mostar bude glavni grad Federacije BiH

Mostar tabla

Ideja da Mostar postane glavni grad Federacije BiH ponovo je aktualizirana tijekom posjeta Bakira Izetbegovića Mostaru sredinom studenog. Tom prilikom Izetbegović se sastao s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i novim koalicijskim partnerom Fahrudinom Radončićem.

Ideja da Mostar postane glavni grad Federacije BiH stara je punih 15 godina, a šef Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić kaže da se o tome razgovaralo još 1998. godine. Te godine je Vijeće za implementaciju mira (PIC) naglasilo kako nema ništa protiv da Mostar bude glavni grad FBiH s tim da je neophodno ispuniti određene uvjete. U mostarskoj SDA smatraju da su ti uvjeti ispunjeni i da bi premještanje glavnog grada FBiH u Mostar značilo mnogo za ovaj grad.

“Na taj način Mostar bi dobio priliku bržeg razvoja. Time bi se podržala i decentralizacija vlasti, a upravo to je ono što se Bošnjacima često zamjera, ta činjenica da je sve smješteno u Sarajevu. Bila bi to poruka da Bošnjaci nemaju ništa protiv da vlast ima sjedište u cijeloj BiH i FBiH”, kaže Marić koji dodaje da se SDA poziva na Madrisku deklaraciju iz 1998. godine.

On smatra da bi premještanje glavnog grada FBiH u Mostar doprinijelo i spuštanju međunacionalnih tenzija u Mostaru. Za sada se o svemu razgovara isključivo u krugovima SDA.

“Mi smo ovaj prijedlog iznosili i na organima stranke, na Glavnom odboru i tu nije bilo nekog protivljenja, kategoričnog odbijanja… Sve to treba malo ozbiljnije razmotriti”, kaže Marić.

Međutim, iz mostarske SDA naglašavaju kako im je drago da imaju punu podršku predsjednika Izetbegovića u ideji da Mostar bude novi glavni grad FBiH.

U Mostaru je već smješteno pet ministarstava Vlade FBiH, ali ova ministarstva faktički imaju dvojne urede, i u Sarajevu i u Mostaru. Nije poznato bi li premještanjem glavnog grada FBiH u Mostar bili zatvoreni svi uredi u Sarajevu, niti što bi se dogodilo sa službenicima zaposlenim u Sarajevu.

Marić kaže da Mostar ima kapacitete gdje bi se mogle smjestiti institucije, kao i to da je već ranije planirana gradnja zgrade Vlade FBiH u samom centru Mostara. Također, već je formirano povjerenstvo koje radi na iznalaženju smještaja za pet ministarstava čije je sjedište u Mostaru, pa bi samo trebalo proširiti djelokrug rada spomenutog povjerenstva.

Pitanje glavnog grada FBiH regulirano je Ustavom FBiH, član 4, koji izričito kaže da je glavni grad FBiH Sarajevo. Ako bi se krenulo u realizaciju ideje premještanja glavnog grada u Mostar, to bi značilo da se mora ići u promjenu Ustava FBiH. Za nešto takvo u Parlamentu FBiH potrebna je dvotrećinska većina, što bi koalicija SDA, HDZ BiH, SBB, A-SDA i Stranka za BiH mogla osigurati.

HDZ BiH je već ranije predlagao premještanje glavnog grada FBiH u Mostar, a o najnovijoj inicijativi pozitivno se izjasnio i predsjednik FBiH Marinko Ćavara. Stav SBB-a nije poznat, a iz mostarske SDA kažu da se o tome još nije razgovaralo s drugim strankama, ali ih raduju “pozitivne reakcije”.

Na sastanku stranačkih delegacija predvođenih predsjednicima Čovićem i Izetbegovićem dogovoreno je i da se intenziviraju pregovori o rješavanju statusa Mostara kako bi se omogućilo održavanje lokalnih izbora.

Donekle su približena i različita stajališta na koji način organizirati grad, a Marić kaže da će sve biti završeno u predviđenim rokovima kako bi izbori mogli biti održani sljedeće godine.

“Nakon ovog sastanka dali smo neke mogućnosti i varijante koje bi trebalo dodatno razraditi. Sad će na tim prijedlozima raditi pravnici pa će stranke odlučiti koje su to najbolje opcije, a rješenje će se tražiti na bazi kompromisa i pregovora”, zaključuje Marić.

(Klix.ba)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.