Za plaće i naknade 69 posto proračuna, BiH jača vojsku i obavještajce

Povjerenstvo za financije i promet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila je u prvoj fazi Prijedlog zakona o proračunu institucija i međunarodnih obveza BiH za 2015. godinu, u ukupnom iznosu 1.563.580.625 KM.

Prijedlogom zakona o proračunu, ukupni prihodi za financiranje institucija i prihodi na razini su prošle godine i iznose 950 milijuna KM.

“On uključuje financiranje od neizravnih poreza u iznosu 750 milijuna i 200 milijuna neporeznih prihoda i ostalog financiranja”, rekao je Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora.

Prihodi za servisiranje vanjskog duga 613.580.625 KM i za 232.812.343 su manji u odnosu na proračun iz 2014.

Prema riječima Bevande, u ukupnom proračunu na bruto plaće i naknade zaposlenima u bh. institucijama odnosi se 69 posto, a uz dodatne materijalne troškove, za ove potrebe izdvaja se više od 80 posto ukupnog proračuna.

“Proračunom su planirana sredstva za zapošljavanje 164 osobe – u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela 49 kadeta koji završavaju obuku, Tužiteljstvo BiH 23 izvršitelja u Odjeljenju za borbu protiv terorizma, 35 izvršitelja u Službi za zajedničke poslove i Ureda za razmatranje žalbi 16 izvršitelja”, naveo je Bevanda.

Jedno od najvećih povećanja u proračuna BiH predviđeno je za Ministarstvo obrane – 5,4 milijuna KM, i to za investicijska održavanja budući da Oružane snage raspolažu dotrajalim objektima u kojima boravi vojska.

“Za Tužiteljstvo BiH povećanje iznosi 1.039.000 KM, a najveće se odnosi na osiguranje sredstava za popunjavanje kadrova u Odsjeku za borbu protiv terorizma, što je u skladu sa našim globalnim opredjeljenjem za jačanje sigurnosnih agencija u borbi protiv terorizma”, rekao je Bevanda, dodavši da su povećani proračunu svih policijskih agencija u odnosu na prethodnu godinu, te da je udovoljeno svim zahtjevima Ministarstva sigurnosti.

“Agenciji za istrage i zaštitu SIPA povećana su sredstva za nešto manje od četiri milijuna KM, i to za primjenu odluke o višegodišnjem ulaganju te za nabavku policijske opreme u iznosu od više od milijun maraka. Za Graničnu policiju povećanje iznosi 1.470.000”, precizirao je ministar financija BiH.

Za Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA), prema njegovim riječima, povećanje iznosi 3.146.000 KM za višegodišnje projekte nabavke opreme.

“Direkciji za koordinaciju policijskih tijela povećana su sredstva za 2.019.000 KM”, dodao je on.

Za Ministarstvo inozemnih poslova povećanje iznosi 3,2 milijuna KM, od čega 370.000 KM za tehničku podršku za predsjedavanje BiH Vijećem Europe, izgradnju veleposlanstva u Ujedinjeni Arapskim Emiratima milijun KM, a ostatak za nesmetano funkcioniranje DKP mreže.

Na zahtjev Predsjedništva BiH za doček poglavara Katoličke crkve pape Franje, koji će početkom lipnja posjetiti Sarajevo, iz direktnih transfera bit će osigurano 990.000 KM

Bevanda je precizirao da od 613 milijuna KM za financiranje vanjskog duga FBiH treba da osigurala 395 milijuna, Republika Srpska 210 milijuna i Brčko distrikt 2.999.000.

(Bljesak.info)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.