Za Novu godinu u Sarajevu planirali smrt 100 ljudi

Pred Sudom BiH danas je završeno ročište za određivanje mjere pritvora za 8 osumnjičenih uhićenih u akciji „Rez“, za koje Tužiteljstvo BiH tvrdi da su planirali teroristički napad za Novu godinu u kojem je trebalo poginuti 100 ljudi, među kojima i dva policajca, javlja reporter novinske agencije Patria.

Tužitelj Dubravko Čampara u obrazlaganju zahtjeva za pritvor i postojanje osnovane sumnje, odmah je na početku kazao da obrana nije dobila dokaze, a pozivajući se na Zakon o kaznenom postupku, jer smatra da bi uvidom u dokaze mogao biti ugrožen nastavak istrage.

Također, Čampara je kazao da je Sud dobio niz izvještaja DKPT-a i MUP-a ŽS, te izjavu zaštićenog svjedoka i da na osnovu toga Sud treba odrediti pritvor od mjesec dana za svih 8 osumnjičenih. Odvjetnici svih 8 osumnjičenih zatražili su od Suda da ne uvaži prijedlog Tužiteljstva BiH te da se ne mogu izjasniti o dokazima jer ih nisu ni dobili.

Što se tiče posebnih razloga za određivanje pritvora, kao što je uznemirenje javnosti, većina branitelja kazala je da su samo Tužiteljstvo i policija uznemirili javnost izvještavajući o ovome kroz medije, te da je čak javnost prije samih osumnjičenih saznala za tu navodnu bombu i eksploziv koji je trebao biti aktiviran za Novu godinu.

Ostao bez goriva kod Veleposlanstva SAD-a

Tužitelj Čampara priznao je da eksploziv nije pronađen, ali da je upravo zbog toga zatražio pritvor kazavši da je moguće da će osumnjičeni kada izađu na slobodu pronaći taj eksploziv. Obrana prvoosumnjičenog Elvira Muratovića odnosno odvjetnik Rusmir Karkin, ovaj proces nazvao je apsurdnim i kazao da je možda i dobro što u ovom trenutku nisu dobili dokaze jer bi već na ovom ročištu

Tužiteljstvo bilo raskrinkano i vidjele bi se stvarne namjere ovog procesa.

Također, ono što je neke od osumnjičenih šokiralo, ali i prisutne u sudnici jesu izvještaji DKPT-a, u kojem naprimjer stoji da su dvojica osumnjičenih viđena u blizini veleposlanstava Francuske, Austrije i SAD u Sarajevu.

Tako je odvjetnik Semira Salkanovića, kazao da je apsurdno da je osnova sumnje izvještaj DKPT-a od 15. 10. 2015. godine u kojem stoji da je Semir stao na proširenju kod Veleposlanstva SAD jer mu je nestalo goriva, nakon čega je ubrzo i krenuo kada mu je prijatelj donio litar benzina.

‘’Moram vas podsjetiti da na ovom proširenju nema znaka da je zabranjeno stajanje. Ako je ovo kazneno djelo ja ne znam stvarno o čemu mi govorimo. Što se tiče ploče o kojoj priča tužitelj i o tome da su pripadnici evo te neke grupe u mesdžidu zaklinjali se prema njoj, ja ću vam reći da sam musliman i da je u islamu poznato da se zaklinje samo u Allaha, i molim vas, 10 do 12 je, molim da me pustite iz sudnice jer idem na džuma namaz ali neću u Briješće’’, istaknuo je odvjetnik Senad Dupovac.

Što se tiče drugog osumnjičenog Darka Pece, za kojeg je napravljena zabilješka da je stao ispred veleposlanstava Francuske i Austrije, njegov odvjetnik Slavko Ašćerić kazao je da se Darko bezbroj puta parkirao pored ova dva veleposlanstva jer je tu besplatan parking.

Dodaje i da ne razumije da jedan uvaženi tužitelj kakav je Čampara može ovo staviti kao prijedlog za osnovanu sumnju za počinjenje ovako teškog kaznenog djela kakvo je terorizam. Sudu se obratio i sam Darko koji je kazao da niti jednog od osumnjičenih u sudnici ne poznaje i da mu je sudinica više poznata sa TV nego sami prisutni.

Istaknuo je da on poštuje sve ljude i njihovo prakticiranje vjere kakvo god ono bilo, ali dok ne postaje prijetnja za druge ljude. Inače, svi osumnjičeni izuzev Adisa Kešana oženjeni su i imaju više maloljetne djece. Između ostalih, jedan dio osumnjičenih je bolestan kao što je Kemal Murić koji ima dijabetes, Edin Tabaković 80 posto RVI i Elvir Mašić, te su njihovi odjetnici molili da se i to uvaži kod odluke.

Većina branitelja složila bi se sa mjerama zabrana pa čak i sa kućnim pritvorom.

Osam osumjičenih

Prijedlogom su obuhvaćeni osumnjičeni: Elvir Muratović, rođen 11. travnja 1979.godine u Rudom, državljanin BiH, Kemal Murić, rođen 30. listopada 1978. godine u Rožaju, državljanin BiH, Semir Salković, rođen 12. srpnja 1967. godine u mjestu Gornje Grančarevo, općina Trebinje, državljanin BiH i Australije, Zulfo Alajbegović, rođen 1. prosinca 1979. godine u Rogatici, Edin Tabaković, rođen 6. srpnja 1964. godine u Višegradu, državljanin BiH, Darko Peco, rođen 19. siječnja 1985. godine u Mostaru, državljanin BiH, Elvir Mašić, rođen 5. svibnja 1981.godine u Hadžićima, državljanin BiH i Adis Kešan, rođen 21. lipnja 1995. godine u Skoplju, Makedonija, državljanin BiH i Makedonije.

(Bljesak.info)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.