Krešić: Ne očekujemo ukidanje bezviznog režima za BiH

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić ne očekuje ukidanje bezviznog režima jer ne postoji veliki broj lažnih azilanata iz BiH. “I EU i europski dužnosnici napravili su niz pogrešaka posljednjih godina i smatram da su lažni azilanti proizvod njihovog nemara i lošeg odnosa prema BiH”, poručuje Krešić u intervjuu Srni.

Krešić ocjenjuje da nije bilo izravnih uticaja migrantske krize na BiH, već samo neizravnih.

“Ne očekujem da će ova ruta kretanja migranata biti proširena na BiH, s obzirom na njihov cilj i interes. Imamo određene planove i odgovore ako bi se tako nešto dogodilo, ali ne očekujem to u skorije vrijeme, posebno ne u narednom periodu od mjesec-dva dana”, naglašava on.

Krešić poručuje da je BiH spremna pomoći i pružiti svaki vid podrške susjednim zemljama koje se suočavaju sa prilivom migranata iz arapskih zemalja. On ukazuje da je BiH sve više opredijeljena da se suoči sa problemom terorizma i nasilnog ekstremizma.

Ta pitanja su sada na vrhu prioriteta, pojašnjava Krešić, i potvrđuje da se posljednja akcija uhićenja u Sarajevu može sagledati u tom kontekstu. “Svi izazovi i rizici sa kojima se suočava obavještajno-sigurnosni sektor jesu složeni i zato naši kapaciteti treba da budu iskorišteni na najbolji mogući način”, navodi on.

On napominje da borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i veliki priliv izbjeglica jesu problemi na koje bilo koja zemlja, pa ni BiH, ne može sama odgovoriti, pa je suradnja neophodna.

“Policije u BiH bile su na nivou zadatka, ali obavještajno-sigurnosni sustav nije najbolje odgovorio na taj zadatak i smatram da je to moglo biti daleko bolje”, navodi Krešić za Srnu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.