Za krijumčarenje jednog migranta preko bh. granice 1.500 eura

Od početka 2018. godine spriječeno je 13.700 ilegalnih prelazaka državljana iz zemalja visokoga migracijskog rizika u BiH, rečeno je na sjednici Stručnog kolegija Granične policije BiH. Na sjednici je ponovno istaknut problem nedovoljnog broja policijskih službenika ove agencije.

Jedna od tema sjednice bila je situacija u blizini međunarodnoga graničnog prijelaza Velika Kladuša te je zaključeno kako je potrebno ponovno održati sastanke s predstavnicima županijskih i entitetskih ministarstava unutarnjih poslova, piše Večernji list BiH.

Nasilni prelazak granice

Sastanci bi bili organizirani u cilju podrške MUP-ova u situacijama poput pokušaja nasilnog prelaska 250 migranata na MGP Velika Kladuša 24. listopada 2018. godine te u vezi s njihovom nadležnošću za poslove očuvanja i uspostavljanje narušenoga javnog reda i mira i kontrole javnih skupova u blizini prijelaza.

Podsjetimo i na činjenicu kako su službenici Postrojbe Granične policije BiH Izačić uhitili državljanina Iraka, inicijala B. K. M., rođena 1991. godine, koji je pokušao prokrijumčariti dvoje također iračkih državljana. Po naredbi Tužiteljstva BiH, vozilo i putne isprave su privremeno oduzeti, a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo krijumčarenja ljudi, B. K. M. će uz izvješće o kaznenome djelu biti predan Tužiteljstvu BiH.

Krijumčareni Iračani, od kojih je jedna maloljetna osoba, državnu granicu pokušali su prijeći s putnim ispravama za izbjeglice koje su izdane u Njemačkoj i glasile su na druga imena.

Cijena krijumčarenja

Kako dalje navodi Večernji list, otkriveni su graničnom kontrolom Golfa njemačkih registracijskih pločica na izlasku iz BiH na međunarodnome graničnom prijelazu Izačić. Skupina krijumčara ljudima, lišenih slobode u operativnoj akciji “Centar”, za krijumčarenje ljudi preko bh. granice naplaćivala je oko 1.500 eura po osobi, a za krijumčarenje do Italije uzimala je i 16.000 eura.

Kako su priopćili iz Ureda ravnatelja policije USŽ-a, tijekom akcije izmještanja migranata s GP Maljevac u prihvatni centar hale tvrtke “Miral”, u jednome od autobusa u tijeku prijevoza došlo je do međusobnoga fizičkoga sukoba među samim migrantima.

Jedan od migranata fizički je napao i policijskoga službenika koji je bio u pratnji osobe. Migrant koji je fizički nasrnuo na policijskog djelatnika stavljen je pod nadzor te je lišen slobode. Službi za poslove sa strancima bit će dostavljen zahtjev za izmještanje migranta u imigracijski centar u Istočnome Sarajevu.

A zbog počinjenih kaznenih djela na području Bihaća pripadnici policije USŽ-a lišili su slobode državljanina Alžira. Operativnim radom na terenu policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PP Bihać došli su do spoznaja da se u vezi s provalom u jedan ugostiteljski objekt, iz čije je blagajne otuđeno oko 100 KM, pokušajem ulaska u stambeni objekt te otuđenjem dvaju mobitela i uređaja za pranje pod visokim tlakom dovodi osoba inicijala I. Z. iz Alžira.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Migrant izbjeglica samo za taj granicni prelaz 1500€. Zamislite koliki je sveukupni trosak do odredista. I sad vi te krimose nazivate izbjeglice. To sve netko smisljeno financira da nas unisti. Kad shvatimo i pocmemo popravljat danasnje greske to ce bit pocetak kraja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.