Završena istraga o smrti generala Praljka

Istraga o smrti generala Slobodana Praljka, osuđenog za ratne zločine, konačno je zatvorena.

Nakon što je Haški sud izrekao presudu protiv njega za zločine protiv čovječnosti u periodu između 1992. i 1995., Praljak je prošle godine oduzeo sebi život u sudnici Tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Istraga nije pokazala na koji način i u kom trenutku je Praljak dobio kalij-cijanid koji je popio. Nije utvrđeno da je počinjeno kazneno djelo, objavilo je nizozemsko tužiteljstvo.

U srijedu 29. studenog 2017. osumnjičeni Slobodan Praljak bio je prisutan kada je Tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao presudu protiv njega. Nakon što je saslušao presudu, Praljak je uzeo riječ i zatim popio gutljaj iz jedne bočice. Ubrzo nakon toga mu je pozlilo i dva sata kasnije umro je u bolnici “Westeinde”, piše N1.

ICTY je istoga dana podnio zamolbu Državnom odvjetništvu u Hagu da provede istragu u vezi Praljkove neprirodne smrti.

Sumnja u dva kaznena djela

Nakon Praljkove smrti nastala je sumnja da po nizozemskom zakonu postoji mogućnost da su izvršena dva kaznena djela.

Prvo kazneno djelo odnosi se na to da je supstanca koju je Praljak popio zabranjena temeljem Zakona o lijekovima. Istraga je pokazala da se radilo o ubojitoj dozi kalij-cijanida rastvorenog u vodi. Ta supstanca se doduše ne može tek tako nabaviti, no po Zakonu o lijekovima posjedovanje kalij-cijanida nije kazneno djelo.

Generalova odvjetnica: Tužitelju su rekli da je sreo jačega od sebe – to je bio Praljak!

Druga sumnja odnosila se na to da je Praljak dobio pomoć od drugih prilikom pripreme samoubojstva. Da bi se to istražilo, pokušalo se saznati kako je ta bočica s otrovom dospjela u sudnicu. Kako bi se to utvrdilo, između ostaloga su pregledane snimke napravljene nadzornom kamerom, saslušani su razni svjedoci i pregledane su prostorije u kojima je Praljak boravio, kao i dokumenti i nosači podataka. Međutim, nisu pronađeni pokazatelji koji bi pojasnili na koji način i gdje je Praljak došao do otrova.

Snimke nadzorne kamere

Na snimkama nadzorne kamere kako iz zatvora tako i iz ICTY-a, nije primijećeno ništa. Na tim snimkama se nigdje ne vidi da on u bilo kojem trenutku ima kod sebe neku bočicu ili neki tome sličan predmet ili da mu je netko uručuje. Također, tijekom raznih pretresa koji su izvršeni toga dana nije primijećeno ništa osobito. Na snimkama iz sudnice ne može se vidjeti odakle je on izvadio tu bočicu.

Praljak je prije suđenja proveo kratko vrijeme u dvjema prostorijama bez video nadzora: na zahodu i u prostoriji za zadržavanje, jednoj vrsti čekaonice. Tijekom naknadnog pretresa navedenih prostorija nije pronađeno ništa značajno, navodi nizozemsko tužiteljstvo.

Oproštajno pismo

Gledajući unatrag, na temelju izjava svjedoka može se zaključiti da je Praljak duže vrijeme razmišljao o samoubojstvu. Tako je Praljak na primjer dao da se njegove osobne stvari upakiraju kako bi se otpremile u Hrvatsku i u raznim se prilikama opraštao od određenih osoba.

Svjedoci su to objašnjavali time što se kazneni predmet u višem stupnju protiv Praljka, bližio kraju. Nakon njegove smrti pronađeno je oproštajno pismo u kome je Praljak napisao svojoj obitelji da je još davno donio odluku da okonča svoj život, u slučaju da bude proglašen krivim.

Ne može se isključiti da je Praljak već (prilično) dugo vremena posjedovao taj otrov. Kalij-cijanid može se čuvati u suhom obliku i već je neznatna količina tog otrova smrtonosna. Kada se gleda s te strane, nije ni čudno da je unos i čuvanje te tvari ostao neprimijećen, navodi tužiteljstvo.

Praljkova odvjetnica: Snimku samoubojstva još ne mogu pogledati, dok dišem dokazivat ću istinu o njemu

(www.jabuka.tv)


24 komentara

 • Stoka haška, tužiteljska, međunarodna! Praljak je bio čist kao suza, ali nisu čistu Sefer Halilović, Dudaković, Hadžihasanović, Mlaćo, Orić i još puno smrdljivih lojavih zločinaca, pa ih nitko nije ni sudio ni osudio. Pas mater zločinačku i njima i onim koji ih štite.

  47
  2
 • Počivao u miru Božjem Generale!Sada je potpuno nebitno kako se pokojni General Praljak domogao otrova kojim je skončao svoj ovozemljski život.Bitno je samo kako će on biti upisan zlatnim slovima u povijesti Hrvata ,a kako tek u njihovim srcima dok je svijeta i vijeka. A njegova smrt je završna pljuska nakaradnom i imaginarnom tzv”međunarodnom sudu pravde u Haagu”cijeloj međunarodnoj zajednici i protivnicima hrvatske suverenosti i samostalnosti.Završna misao za sve u spomen na Petra Zrinjskog!”Navik on živi ki zgine pošteno”Antun Gustav Matoš.

  41
  2
 • mirno spavaj hrvatski sine da su bogda nasi politicari deseti dijo ko ti nebi morali bjezati po stare dane vani CVIJETALA BI ERCEG BOSNA I RVACKA SADAR IMALA BI NAM DJECA DE RADITI ONDA NIBI UZALUDNU GINILA NASA MLADOST U RATU VAKO ISPADE DZABA SREDILI SE DETZERTERI KUKAVICE RVACKOG RODA I PORODA

  28
  1
 • General Praljak kao visoko obrazovan covjek, inteligentan, cvrst u svojim stavovima, karakteran…dozivio je najgoru mogucu izdaju koja je dosla iz zagreba i hrvatske politicke elite kojoj je posluzio kao zrtveno janje za pranje vlastitih grijeha i grijeha njihovih poslusnika koje danas stite kao sto su tdz generali koji bjeze od zakona a upravljali su resorima za koje je osudjen praljak u namjestenoj optuznici da bi se saprala ljaga sa jeftinih spijuna…ovom su pridonijeli vukovi rata i zato se nadam da im savjest dade mira, generale pokoj vjecni ostale ce sudit bog od kog pobjec nece moci ni u zg niti nedje drugo…

  26
 • Čovjek je znao da je kraj i pripremio se na to i svaka mu čast na tome. Znao se uživjeti u svaku ulogu i svaku ulogu je odigrao vrhunski. Njegov čin je velika pljuska haškom sudištu i MZ, ali proći će vode Savom dok ta istina prodre i u RH. Koliko se moraš osjećati izdanim od svojih da jedini izlaz vidiš u ovome činu? Sram te bilo RH, izdala si veliku većinu svojih najboljih sinova, a nagradila si mnoge uguzbegove.

  22
 • Haaški tužitelji kao i većina tužitelja su zlonamjerne i glupe osobe. (Samo u Sanaderovu procesu tužitelji su ga optužili da je nagovorio HEP da Aluminiu proda struju po nižoj cieni, a ne znaju kako Aluminij troši struju i tiekom noći, kad se ta struja proizvodi i nema se komu prodati, a elektrana se po noći ne može zaustaviti. Cijena te struje je 0. Tako bi Aluminij kao i drugi potrošači, koji struju troše 24 sata, trebali plaćati duplo jeftiniju struju.) Tako su radili i haaški tužitelji,a naj češće i haašiki sudci. Nemaju pojma o poslu, kojega rade. Sramote cielo međunarodno pravosuđe. Dođu u Mostar, grle se s lahkim ženama i s njima provode noći, primaju pohvale od zločinaca i kriminalaca, na televiziama daju izjave, kakve ni jedan pacient iz mentalnih bolnica ne bi dao.
  Poseban dokaz je smrt Generala Slobodana Praljka. On im je dao sve dokaze, ali oni su ne dorasli, nesposobni i teško korumpirani i ne moralni, da ne kažemo protuzakoniti i kriminalni. Sve ovo će potvrditi bliska budućnost!

  14
 • Za komentatora pod anonimno iznad!
  Prvo i prvo što je čovjeku nemoguće Bogu nije.Zaista je general Praljak načinio suicid,digao je ruku na sebe,na život koji nije njegovo vlasništvo već isključivo Božje što je po kršćanskom,odnosno Božjem sudu grijeh.No,kada uđemo u dubinu razloga toga čina moj komentatore iznad pod anonimno moramo se duboko zamisliti.Prvo i prvo on nije nikakav ratni zločinac i zlikovac već ratni heroj hrvatskog naroda kojega sam imao priliku upoznati uživo na nekoliko terena u Bosni a poglavito u Širokom Brijegu u hotelu početkom Domovinskog rata u BiH.To je jedan od najvećih intelektualaca i generala koje je hrvatska država iznjedrila ikada.Stigmu ratnog zločinca nije htio prihvatiti jer to nije i on nikada ne bi digao ruku na sebe da je bio u pitanju samo on i njegov život.Ovdje je u pitanju bila osuda cijelog njegovog naroda,HVO-a,HR H-B,hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana,ministra obrane Gojka Šuška i cijelog vrha RH za vrijeme Domovinskog rata što je on kao iznimno inteligentan čovjek kojeg će povijest pamtiti po veličenstvenim i humanim dijelima prema čovjeku bez obzira na njegovu naciju,vjeru,spol ili opredjeljenje jako dobro znao.Svojim činom je ponizio tzv”međunarodni sud pravde u Haagu”i cijelu međunarodnu zajednicu jer nije želio ostaviti stigmu zločinačkog naroda svom hrvatskom narodu.I premda se mnogi trudili prikazati kako nije uspio u tome on je odista uspio jer hrvatski narod nikada nije bio zločinački već isključivo odabrani Božji narod.A sada dolazimo do njegovog ProtuBožjeg čina suicida.Bog kao milosrdni nebeski Otac će imati obzira prema jednom od najvećih sinova koje je hrvatski narod iznjedrio te će mu nadamo se biti jako blagonaklon u njegovom grijehu sudicida.Stoga komentatore iznad:ne sudi da ti ne bude suđeno,već izmoli koji Očenaš za dušu našeg junaka Domovinskog rata.Jednog, jedinog i neponovljivog Generala Slobodana Praljka.Počivao u miru Božjem Naš Generale!

  24
 • Bosnjacki Stolac ti mamlaze se polopi ušima i šuti ni guzicu ne znaš obrisati periguza si i takvim rukama jedeš sretan je onaj ko se sa tobom ne rukuje

 • Bošnjački stolac!
  Nabijem ta na k…c. Reci ljudima koliko te plaćaju i na čemu pišeš svoje islamsko- funadamentalističke komentare.Jesu li ti noge u lavoru dok pišeš a tvoja ti hanuma cvrlja na svinjskom špeku vlastita jajca ko u prepelice.Nestani jadu s ovog portala valjda imate neki portal na onoj strani Neretve koji miriše na loj pa tamo smradišite koliko vas volja jer na ovom portalu pišu Hrvati,Katolici koji ljube Boga,istinu i pravdu koja će vam se obiti o glavu kad tad jadu jadni.Od nas te potekli od nas ćete i skončati po uzoru na velikog Poljskog vojskovođu Tarasa Buljbu koji je svom neposlušnom sinu prije smaknuća rekao:”Ja sam te rodio,ja ću te i smakniti”. A ti malo razmisli ubuduće prije nego li počneš ubuduće nešto pisati jer tehnika je čudo.Naćemo te jer imamo svoje ljude svugdje.

 • Za moj kom da nije bio nikakav vjernik.Cvrsta vjera u Boga sve podnese…On je taj koji ce nam pomoci u svim mukama i teskocama…tako i na nepravednoj presudi generalu.Osobno se molim za njegovu dusu i cvrsto vjerujem da ce ga dragi Bog privesti u kraljestvo nebesko.Izuzetno mi je zao i tuzna sam za tim covjekom.VELIKIM COVJEKOM.

  • Istina je što kažeš komentatore iznad.Ja sam komentirao tvoj komentar gdje si naveola kako on nije nikakv vjernik jer čvrst vjernik u Boga sve podnese.Toga se i ja držim cijeloga svoga života i priznajem premda sam Branitelj Domovinskog rata od početka do kraja u borbenim postrojbamkakoda nisam niti blizu po inteligenciji,domoljublju,istinoljublju,moralu,čestitosti,čvrstini,vještini,kvalifikacijama,referencama,i kompetencijama a poglavito hrabrosti pokojnom Generalu Slobodanu Praljku.A najmanje od svega sam veliki čovjek.To je mjesto rezervirano za njega u vječnosti.A u dubinu razloga suicida jednog velikog čovjeka ja maleni čovjek ispod zvijezda nisam sposoban ući.Zapravo bojim se ući.
   Pozdrav!

 • slobodan je dao nama slobodu dok san se ja krijo po njemackoj i talaso jajca po makarskoj on je moj dom branijo sadar iman penziju i uziva moja dama i djeca jos da mi je srediti da ostane 70posto dobro bi bilo ja odom u njemacku a zena nek uziva ko dosad

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.