Spomen na sve vjerne mrtve: Katolici danas obilježavaju Dušni dan

Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih katolički je blagdan koji se obilježava dan nakon Svih svetih, 2. studenoga. Uz ovaj blagdan, kao i za blagdan Svih svetih, običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne.

Spomendan vjernih mrtvih nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona.

Krajem I. tisućljeća, već se na mnogim mjestima nakon blagdana Svih svetih slavio i spomendan mrtvih. Taj spomendan 998., sv. Odilon službeno je uveo u Cluny, o kojem je bilo ovisno oko tisuću benediktinskih samostana.

Preko benediktinaca, blagdan se proširio po Europi.

Vatikan je službeno potvrdio ovaj blagdan 1311. godine. Španjolska je 1748. dobila povlasticu, da njezini svećenici na Dušni dan mogu služiti tri mise: jednu za koga god žele namijeniti, drugu na nakanu Svetoga Oca, a treću za sve vjerne mrtve.

Tu je povlasticu papa Benedikt XV. 1915. proširio na cijelu Crkvu.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

 • To obiljezavaju ovi Katolici sto ne rade ili sto rade kod ovih nasih privatnika, ultra Katolika, mimo svih zakona i inspekcija ovog nakaradnog grada, zupanije, federacije, drzave?

  5
  2
 • Nebitan ti je komentar kolko i glup i zloban..Manje prosipaj zlobe oko sebe pa ćeš (u)vidjeti i tolike pozitivne događaje…
  Za sve vjerne mrtve i one za koje oduvijek molimo jer smo to dužni, liepo zvuči jedna stara hrvatska uzrečica, prigodna za ove dane a koja glasi; žive duše,mrtva tila,laka vama zemlja bila.

  2
  1
  • Nek si mi rekao. Bitno da si ti sretan i zadovoljan, vrlo vjerojatno i potomak ovih ratnih profitera, ti si svoje sve obiljezio dok su radnici rintali. Cestitam, ti si bitan, ja ostajem i dalje nebitan, kao i moj komentar, kao i ostali obicni, mali ljudi, koji ce ubrzo put van domovine, pa eto vas obiljezavajte ”pozitivne dogadjaje” u svom uhljebskom drustvu do sudnjeg dana.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.