Za dvije godine u FBiH zaposleno 32.000 ljudi: Najperspektivniji Mostar i Tešanj

Prema službenim podacima FBiH, poslovno najperspektivnije područje je općina Tešanj, u kojoj je u posljednje dvije godine zaposleno blizu 1.750 osoba.

Na osnovu podataka Vlade FBiH, za nešto više od dvije godine u FBiH zaposleno je ukupno 32.000 ljudi. U istom periodu, nezaposlenih na evidencijama ureda za zapošljavanje je za 36.375 manje. Razlika od nešto više od četiri tisuće ljudi koja se pojavljuje je u onim osobama koje su u tom periodu odjavljene iz ureda i vjerojatno napustile BiH.

Ukupan broj zaposlenih 30. lipnja ove godine u FBiH iznosio je 508.113, dok je nezaposlenih bilo 355.288.

Treba istaknuti da su znatan doprinos u smanjenju nezaposlenosti dale kompanije osnovane u posljednje dvije godine. Tako je 10 novih firmi u FBiH zaposlilo nešto više od 1.000 ljudi, a najviše u Tuzli i sarajevskoj općini Novi Grad.

Tuzlanska kompanija Bingo je na vrhu liste tvrtki koje su u posljednje dvije godine zaposlile najviše radnika. Tako je u toj kompaniji u spomenutom periodu zaposleno 1.814 radnika. Prvih deset kompanija sa spomenute liste ukupno je u posljednje dvije godine zaposlilo 3.786 radnika.

Kada je riječ o općinama u FBiH u kojima je najviše porasla zaposlenost, na vrhu je Tešanj, zatim Mostar, a slijede Gračanica, Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Travnik, Zenica, Visoko, Gradačac i Živinice.

Porastao je i broj registiranih privrednih subjekata od 2014. do 2106. godine, i to za 3.608 novih privrednih subjekata. U tom periodu zabilježen je i rast BDP-a za 8,95 posto, odnosno milijardu i 572 milijuna KM. Treba istaknuti da je u posljednje dvije godine porastao i broj prikupljenih direktnih i neizravnih poreza, a povećan je i izvoz.

Bez obzira na sve, proračun je dodatno opterećen činjenicom da je u posljednjih 26 mjeseci Zavod mirovinsko-invalidskoga osiguranja dobio blizu 25.000 novih umirovljenika, a najveće povećanje broja novih umirovljenika bilo je u periodu od ožujka do prosinca 2015. godine, kada je registrirano blizu 17.000 novih umirovljenika, piše Klix.ba.

Prosječna neto plaća za kolovoz 2017. godine u FBiH iznosi 863 KM.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.