Za četiri tunela na Koridoru 5C izdvojit će se 783 milijuna KM

Gradnja četiri tunela na Koridoru 5C, koja se nalaze na listi prioriteta Vlade Federacije, a čijom će se realizacijom znatno skratiti vrijeme putovanja, prvenstveno prema jugu, koštat će ukupno 783 milijuna maraka, saznaje „Dnevni avaz“.

Krajem godine

Radi se o projektima „Autocesta FBiH“ koji su već u potpunosti spremni za realizaciju i čija je dokumentacija pripremljena za investiranje već krajem ove ili početkom 2017. godine, dok su sredstva za gradnju već osigurana putem stranih kreditora.

Gradnja tunela kroz planinu Prenj, gdje bi Koridor 5C prolazio dolinom Bijela, a tiče se dionice autoputa od Konjica prema Mostaru, koštat će ukupno 400 milijuna KM. Ovo će biti najskuplji i najzahtjevniji tunel na Koridoru, čija je ukupna dužina deset kilometara.

Ova dionica, kako i izgradnja tunela jednim dijelom financirat će se sredstvima „Autocesta FBiH“, a drugim putem kredita kineske države banke EXIM. Njegovom izgradnjom skratit će se trasa za 18 kilometara.

Gradnja tunela na dionici Vranduk – Ponirak (ulaz tunel Zenica) koštat će ukupno 96 milijuna maraka. Ovaj tunel financirat će se putem Fonda za međunarodni razvoj OFID.

Gradnja i drugog tunela u Zenici, od ukupno tri na dionici Koridora 5C, Ponirak – Vraca (tunel Zenica) koštat će 171 milijun maraka, a ovaj tunel financirat će Europska investicijska banka (EIB).

Zenica jug

Treći tunel na području Zenice, na dionici Vraca – Pečuj (tunel izlaz iz Zenice), koštat će 116 milijuna maraka. Svi ovi tuneli obuhvaćeni su dionicom Zenica jug – Zenica sjever.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.