Za branitelje 9 milijuna KM, evo tko može koristiti sredstva

Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj (petak) redovitoj sjednici u Sarajevu, uz ostalo, usvojila je i program utroška sredstava za rješavanje statusnih pitanja braniteljske populacije, zajedno s kriterijima raspodjele sredstava.

Kako je novinarima nakon sjednice kazao Salko Bukvarević, federalni ministar branitelja, program vrijedan devet milijuna KM rezultat je sporazuma Vlade FBiH i braniteljskih udruga, a namjera mu je ne umanjivati prava i sredstva za braniteljsku populaciju, piše Večernji list BiH.

Prava za branitelje

Pravo na korištenje ovih sredstava mogu ostvariti razvojačeni branitelji i bračni partneri umrlih razvojačenih branitelja, 100-postotni ratni vojni invalidi prve skupine (jednokratna naknada za uvećanje tuđe njege i pomoći), ratni vojni invalidi od 20 do 50 posto invalidnosti koji nemaju druga mjesečna primanja, roditelji oženjenih poginulih branitelja i djeca bez oba roditelja koja nemaju druga mjesečna primanja, potom malodobni i dobrovoljni pripadnici Oružanih snaga BiH za projekte prekvalifikacije, dokvalifikacije, doškolovanja, kao i dobitnici najviših ratnih priznanja i odličja druge i treće kategorije koji nemaju drugih mjesečnih primanja, kazao je ministar Bukvarević.

Prema njegovim riječima, javni poziv za prijavu bit će raspisan najkasnije do 1. prosinca.

Nakon objave poziva podnositelji zahtjeva imat će rok od 15 dana za prikupljanje potrebne dokumentacije koju će predavati u skupinama za pitanja evidencije iz oblasti vojne obveze, gdje će moći preuzeti i potrebne obrasce. Visina pojedinačnih isplata ovisit će o ukupnom broju prijavljenih koji ispune kriterije navedene u javnom pozivu, dodao je Bukvarević.

Vlada FBiH je na prijedlog Jelke Milićević, ministrice financija i dopredsjednice Vlade Federacije BiH, usvojila i konsolidirano izvješće o izvršenju proračuna Federacije BiH, županija i općina u prvih devet mjeseci.

Ovo je izvješće pokazalo da je najviše sredstava u proračunima, oko 38 %, potrošeno za programe socijalne zaštite. U odnosu na isto razdoblje lani izdvajanja u ove namjene povećala su se za više od pet posto. S druge strane, izdvajanja za javnu službu manja su također za oko pet posto i na njih otpada 19,5 posto ukupnih izdvajanja. Najmanje sredstava utrošeno je na oblast okoliša i turizma, a povećana su izdvajanja za obrazovanje, kulturu i vjerske zajednice, kazala je ministrica Milićević.

Poslovati sa zakonima

Dok je Vlada zasjedala, pred zgradom se okupilo nekoliko stotina radnika Global ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL).

Prosvjedom su pokušali spriječiti zatvaranje postrojenja, a od federalnih vlasti su tražili usvajanje odluke kojom bi im se dala još jedna prilika za rad. Iz Vlade FBiH poručeno im je kako nemaju nikakvih ovlasti nad ovom tvrtkom, navodi Večernji list.

Federalna tijela uprave, kao što su Federalna uprava za inspekcijske poslove, Agencija za vodno područje rijeke Save i Federalno ministarstvo okoliša i turizma dužni su postupati u skladu sa zakonima i propisima BiH i FBiH. Vlada FBiH ni na koji način ne može i neće naložiti nadležnima da postupaju suprotno zakonu, poručili su iz Vlade FBiH te pozvali vlasnike i Upravu GIKIL-a da usklade poslovanje sa zakonima.

(www.jabuka.tv)


21 komentar

 • Vidimo da HDZ uredno surađuje sa kadrovima SDA Salkom Bukvarevićem i da su “zaboravljeni branitelji” još jednom od HDZ dobili “braniteljsko odličke” u obliku “bosanskog grba”.

 • Ovo njima treba da potplate dupolizce!Evo ja sam branitelj 50% RANJEEEEN,NE KUPLJEEENO!JAVNO SE JAVLJAM DA MI SE DA KOLIKO MI PRIPADA!IMAM SAMO 108KM!iA u zaboravih al se sjetih imam jos mudo Marijanovo.Jebo vas otac lopovski!Fujjj bagro

  6
  1
 • Opet će dobiti uhljebi hdz, udruge lažni invalida, udruge ko branitelja, baćan, botana, toća, bidoni i sl. A mi istinski brantelji koji nemamo nikakvi primanja ko i do sada NIŠTA, bravo za hdz lopove

  15
  3
 • tu lovu ste ušparali samo zato jer
  ljudima ne isplaćujete puni iznos koji ih zakonski spada
  uzimate im lovu za članarinu a da oni pojma nemaju niti su potpisali izjavu
  lovu za pomoć u izgradnji djelite samo podobnima itd

  otiđite na stranicu ministarstva branitelja ŽZH , prazna ploča , ni poginulih , ni invalida , ni nositelja odličja , niti obljetnica, niti zakonske regulative , ni natječaja
  sve štima , ništa ne štima a sve se štima
  čemu onda ministarstvo
  da bi postojao ministar

 • Sukerino stolačka da nije bilo HVO nebi se znalo za armiju Srbi bi vas pobili do jednoga sto se tiče sredstava daj boze da dobiju potrebiti

 • za poskok bojna
  kada si vidio javno poziv od ministarstva za bilo kakva sredstva
  predsjednici udruga su upoznati
  ali sve kriju , ližu ministarsku guzicu -svim ministrima do sada
  tko zna koliko im novaca godišnje prebace na račun
  cvijeće , svijeće, putovanja se svakako plaćaju iz općinskih proračuna
  kapka im i to dobro

 • Za Poskok bojna.
  Imaš komentar ispod. Još da dodam da ti je lakše, oni što sa njima piješ kavu i cijelo vrijeme pričaju o ratu oni ti kradu iz očiju, a ti i dalje pij kavu s njima. Jeli se primako udruzi taj je, a na ranu bi ga privio.
  Pozdrav poskoče, nek si moralno čist. Ničija nije do zore sjala.

 • GN u pravu si,ali brate ove nedto vommma dugo gore!Dok ja jeedva prezivljavam,ljudi koji su bili podrumasi danas se sepure u odijelima,dobili stanove po Hr odlicja mirovine.te ovaj pedsjednik ovog ovaj onoga treci trecega elem svi civije!Ja to tuzno promatram.i pitam se-Boze,ja ranjen 92g u 19h i 50min i do ponoci puna uniforma mojjje krvi,ne mogu me izvuci od granata cete ih sicaju,I onda hitna-ratna bolnica Metkovic,kasno za Split-spasavaj desnu ruku,spadavaj kicmu ili ti ga po Hrvatski KRALJEZNICU!Geleri u ostalim dijelovima moga tijela ostafose i dan danas!Nikad nista nisam dobio sem 108KM!Dok ovo pisem pitam se da li ce i jedan lazni branitelj moci shvatiti moje stanje?NECE!Boli njega za mene!Boze i vi narode-da li je meni osobno grijeh jos jednom uzeti AUTOMAT pa ih pobiti ko zeceve-one koji su godinama u moje ime uzimali nove drva za ogrijev koja su preprodavali,dok se moja obitejl smrzavala i sve ostale privilegije koje su bile MOJE a da ja to uopce nisam znao??Znam da vi sa portala mozete i znate tko sam i da kom sto pisem.ali budite fer i priznajte da mi je svaki kom top.Zali Boze moga zdravlja zivota i moje mladosti!ZASTO ZA KOGA?

 • brate i ja san takokoi vi 50 posto invalid nista nisan dobijo imo san 94km sadar bijo na reviziji ostalo 50posto ko i 94 kad san nastrado na magarici dobijo 104km ali brate nece se tuda suza lako brisati ispastace lhjihova djeca tude jeuvik prokleto amo se cuvaj bicesvega ali zdravlja nikada

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.