Počela dodjela sredstava za male poduzetnike u ŽZH

Ministarstvo gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke objavilo je na svojoj službenoj stranici poziv za odabir korisnika sredstava za poticanje razvoja malog gospodarstva utvrđenih županijskim proračunom za 2018. godinu u iznosu od 200.000 KM.

Naime, prema riječima ministra gospodarstva ZHŽ-a Darija Sesara, od 1.200 pravnih subjekata, koliko ih posluje u ŽZH, većina ih spada u kategoriju malog i srednjeg poduzetništva, a statistički podaci u prethodne četiri godine govore o stalnom porastu prihoda, dobiti i broja zaposlenih u gospodarstvu ŽZH.

Javni poziv raspisuje se u sklopu programa utroška sredstava za poticanje razvoja malog gospodarstva  ŽZH preko subvencije kamata.

Subvencionirati će se dio kamata na poslovno-komercijalne kredite koji su ostvareni na temelju programa ili projekta koji omogućavaju pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanje usluga, veće iskorištavanje kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta, očuvanje postojećeg broja subjekata malog gospodarstva, novo zapošljavanje i slično.

Subvencionira se dio godišnje kamatne stope u visini od dva posto na odobrena kreditna sredstva kod komercijalnih banaka, koja imaju kamatnu stopu u rasponu od dva do osam posto, stoji u pozivu.

Potencijalni korisnici poticaja su subjekti malog gospodarstva koji su u većinskom privatnom vlasništvu, imaju sjedište i ulažu na području ŽZH, nemaju nepodmirenih obveza prema ŽZH i Poreznoj upravi te imaju najmanje jednoga zaposlenog na neodređeno vrijeme, prenosi Vecernji.ba.

Mjerila i kriteriji pri ocjenjivanju zahtjeva za odobravanje sredstava su: vrsta djelatnosti, namjena utroška sredstava i održivost projekta te povećanje zaposlenosti i broja zaposlenih.

Rok podnošenja prijava nije ograničen, nego ostaje otvoren do iscrpljenja novčanih sredstava namijenjenih za tu vrstu poticaja.

Detaljne informacije mogu se preuzeti sa službenih stranica Ministarstva gospodarstva

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.