Za 30 dana u Federaciji umrla 31 beba

U Federaciji BiH u prvih šest mjeseci ove godine umrlo je 78 novorođenčadi samo u lipnju njih 23, podaci su Federalnog zavoda za statistiku, piše Dnevni avaz.

U lipnju je i osam beba rođeno mrtvo, što dovodi do alarmantnog podatka da je u Federaciji BiH za 30 dana umrlo 31 dijete. Samo u Tuzlanskoj županiji u lipnju je umrlo 10 beba, uglavnom od srčanih anomalija, jer u BiH nema nijednog dječjeg kardiokirurga koji bi ih operirao odmah nakon otkrivene anomalije.

– U BiH 22 godine nakon rata nije odškolovan nijedan dječji kardiokirurg, niti je u nekom od kliničkih centara ustanovljena klinika u kojoj bi se stvorili uvjeti za njihov rad – navodi Avaz.

Jedini dečji kardiokirurg u BiH, koji je u Kliničkom centru u Sarajevu radio operacije kod dece uz mentorstvo doktora iz inozemstva, napustio BiH i sada radi u Norveškoj.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH navode da BiH spada u zemlje s niskom stopom smrtnosti dojenčadi i ističu da se apsolutni broj umrle djece ne može komaprirati jer se on vezuje za broj živorođene djece i da se mijenja iz godine u godinu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.