WHO: Zbog pandemije koronavirusa prekinute medicinske usluge za druge bolesnike

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u ponedjeljak da je otprilike polovica zemalja istraženih u novoj analizi imala djelomične ili potpune prekide medicinskih usluga za osobe s visokim krvnim pritiskom i dijabetesom tijekom trenutne pandemije koronavirusa.

UN-ova agencija za javno zdravstvo u analizi 155 zemalja u prošlom mjesecu utvrdila je zabrinjavajuće probleme u pružanju zdravstvene zaštite ljudi koji pate od neprenosivih bolesti, od kojih mnogi spadaju u visoko rizičnu grupu onih koji mogu imati teške komplikacije ukoliko budu zaraženi s COVID-19.

Mnogim ljudima kojima je potrebno liječenje od bolesti kao što je rak, kardiovaskularne bolesti i dijabetes nisu pružene medicinske usluge i lijekovi koji su im potrebni otkako je počela pandemija COVID-19, navodi u izjavi za javnost generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyes.

Od vitalnog je značaja da zemlje inoviraju svoje metode da osiguraju kako se osnovne medicinske službe mogu nastaviti čak i pored toga što se bore protiv COVID-19, naglasio je Tedros.

Analiza je također pokazala da je 42 posto zemalja prekinulo s medicinskim uslugama za pacijente oboljele od raka i 31 posto za srčane bolesnike. U više od 90 posto zemalja osoblje službi za zdravstvenu zaštitu bilo je djelomično ili potpuno razmješteno na dužnosti bavljenja pandemijom, prenosi Associated Press.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.