WHO: Koronavirus će još dugo biti s nama

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da je lijek za novu vrstu koronavirusa “nacionalno jedinstvo” i “globalna solidarnost”, te upozorio da će taj virus još dugo biti s nama.

Govoreći u Ženevi, Ghebreyesus je podsjetio da su jučerašnjoj konferenciji Globalni odgovor na pandemiju koronavirusa, koju je organizirala Europska komisija, prisustvovali lideri 40 zemalja i da je prikupljeno ukupno 7,4 milijarde eura za podršku razvoju lijeka i cjepiva protiv COVID-19.

Ghebreyesus je istaknuo da je događaj pokazatelj snažne globalne solidarnosti i da svi trebaju biti podjednako zaštićeni.

U tjednima i mjesecima koji su pred nama trebat će nam puno više kako bismo odgovorili na potražnju za osobnom zaštitnom opremom, medicinskim kisikom i drugim prijeko potrebnim materijalom, istaknuo je.

WHO je u ponedjeljak ocijenio i da su izjave američkih čelnika po kojima oni posjeduju dokaze da novi koronavirus potječe iz laboratorija u kineskom gradu Wuhanu, ishodištu epidemije, puka “nagađanja”.

Nismo od američke vlade dobili nikakav podatak ni osobit dokaz o podrijetlu virusa i zato to za nas ostaje u domeni nagađanja, rekao je Michael Ryan, direktor programa WHO-a za izvanredne situacije na virtualnoj tiskovnoj konferenciji u sjedištu organizacije u Ženevi.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.