WHO: Korist AstraZenecinog cjepiva je veća od rizika – Jabuka.tv

WHO: Korist AstraZenecinog cjepiva je veća od rizika

Koristi koje se vezuju uz AstraZenecino cjepivo protiv koronavirusa veće su od rizika, zaključili su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), potvrdivši ocjenu koju je dan ranije dala Europska agencija za lijekove (EMA).

AstraZenecino cjepivo (…) i dalje ima pozitivan omjer koristi i rizika s golemim potencijalom prevencije zaraze i smanjenja smrti u cijelome svijetu, ističe u priopćenju Svjetski savjetodavni odbor za sigurnost cjepiva (GACVS) Svjetske zdravstvene organizacije.

Stručnjaci GACVS-a održali su 16. i 19. ožujka virtualni sastanak kako bi proučili raspoložive informacije i podatke o slučajevima tromboembolije (zgrušavanja krvi) i trombocitopenije (smanjenog broja trombocita) nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom protiv covida-19.

Pošto su analizirali podatke kliničkih ispitivanja i izvješća o sigurnosti cjepiva na temelju podataka dobivenih iz Europe, Velike Britanije, Indije i iz Vigibaze, svjetske baze podataka WHO-a, zaključili su da “raspoloživi podaci ne upućuju na opći porast poremećaja koagulacije (…) nakon primjene cjepiva za covid-19″.

Stope prijavljenih slučajeva tromboembolije nakon primjene cjepiva protiv covida-19 odgovaraju očekivanom broju, pišu.

Premda su nakon cijepljenja AstraZenecom u Europi prijavljeni veoma rijetki slučajevi tromboembolije u kombinaciji s trombocitopenijom, poput posebnog oblika venske tromboze mozga, “nije sigurno da su oni posljedica cijepljenja”, dodaju.

Mišljenje stručnjaka WHO-a dolazi nakon ocjene EMA-e koja je u četvrtak objavila da je AstraZenecino cjepivo protiv covida-19, čiju je primjenu obustavio niz zemalja EU, “sigurno i djelotvorno”, prenosi Hina.

Dok je čekao stručno mišljenje, WHO je u četvrtak opetovao poziv na nastavak cijepljenja tim cjepivom.

Federacija nastavlja cijepljenje AstraZenecom

EMA ne može isključiti postojanje veze između cjepiva AstraZeneca i zgrušavanja krvi

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.