EMA ne može isključiti postojanje veze između cjepiva AstraZeneca i zgrušavanja krvi – Jabuka.tv

EMA ne može isključiti postojanje veze između cjepiva AstraZeneca i zgrušavanja krvi

Odbor za procjenu rizika Europske agencije za lijekove zaključio je da je cjepivo AstraZenece sigurno i učinkovito i da koristi nadilaze rizike, objavila je u četvrtak izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke.

Odbor za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) jasno je zaključio kako je cjepivo AstraZenece sigurno i djelotvorno, objavila je Cooke na konferenciji za novinare.

Koristi od toga cjepiva nadilaze rizike, istaknula je Cooke.

Cjepivo nije povezano s većim rizikom tromboembolije, no nakon razdoblja analize laboratorijskih rezultata, kliničkih istraživanja i obdukcija i dalje se ne može odbaciti povezanost između tih slučajeva i cjepiva, dodala je.

EMA ne može isključiti postojanje veze između cjepiva i zgrušavanja krvi, dodala je.

Stoga se nacionalnim vlastima savjetuje da podignu svijest o mogućim nuspojavama i da ih pozorno nadziru.

ŽZH neće obustaviti cijepljenje AstraZenecom, nisu prijavljene nuspojave

Dodala je da su potrebna daljnja istraživanja o incidentima povezanim sa zgrušavanjem krvi nakon cijepljenje AstraZenecinim cjepivom.

Cooke je kazala da se pri cijepljenju milijuna ljudi ne može odbaciti da će se pojaviti i rijetki slučajevi razvijanja bolesti.

U EU-u je dosad to cjepivo primilo 7 milijuna ljudi, a u Ujedinjenom Kraljevstvu 11 milijuna.

PRAC stoga predlaže veću pozornost oko slučajeva tromboembolije te će pokrenuti dodatnu istragu kako bi se bolje razumjelo te rijetke slučajeve.

Sabine Straus iz Odbora za procjenu rizika rekla je na istoj konferenciji za novinare da postoje izvješća o iznimno rijetkim slučajevima cerebralne venske tromboze, ali da još nema dovoljno podataka da se sa sigurnošću može zaključiti postojanje povezanosti s cjepivom AstraZenece.

Apel ZJZ ŽZH: Budimo savjesni i zajedno izgurajmo ovo kako bi se situacija smirila do Uskrsa

(Hina)


2 komentara

  • Znaci dobili ste naredbu da tako kazete, pa ko se i nado drugom odgovoru nosi vas đavo stoko sotonska cemu se cijepiti kad nema efekta mozes opet obolit. Znaci cilj vam je pod svaku cijenu cjepit. Cjepit cjepit itd koja prevara sta vam je sa gripom koga je uzimala nek se sjeti simptoma.laz laz laz i samo laz.

  • Ko još može povjerovati u učinak te vakcine. I Vučić se dosjetio gdje će je plasirati. Najprije dobili neučinkovite respiratore a sad neučinkovite vakcine koje još uz to ostavljaju kobne posljedice.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.