Federacija nastavlja cijepljenje AstraZenecom

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH objavio je kako se, nakon privremene obustave, nastavlja imunizacija cjepivom AstraZeneca/COVISHIELD.

Nakon što je Odbor za sigurnost Europske agencije za lijekove razmatrao informacije o prijavljenim slučajevima tromboembolije zabilježene u nekoliko zemalja Europske unije nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca i nakon što je potvrdio da su učinci cjepiva borbi protiv Covida-19 (koja sama rezultira problemima zgrušavanja i može biti fatalna) višestruko veći od rizika od rijetkih nuspojava, Odbor za koordinaciju provedbe Plana cijepljenja protiv Covid-19 u Federaciji BiH donio je odluku o nastavku cijepljenja cjepivom AstraZeneca/COVISHIELD u Federaciji BiH, stoji u priopćenju.

EMA ne može isključiti postojanje veze između cjepiva AstraZeneca i zgrušavanja krvi

Napominje se da u Federaciji BiH do sada nije prijavljena nijedna teža neželjena reakcija nakon primjene cjepiva tog proizvođača.

Pandemija Covid-19 je globalna kriza s razarajućim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim učinkom. Cjepiva protiv Covid-19 će doprinijeti zaštiti od obolijevanja, naročito zdravstvenih radnika i drugih ranjivih skupina, stoji u priopćenju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

ŽZH neće obustaviti cijepljenje AstraZenecom, nisu prijavljene nuspojave

Podsjećamo, Odbor za koordinaciju provedbe Plana cijepljenja protiv Covid-19 u Federaciji BiH prolongirao je u utorak proces cijepljenja do odluke Europske agencije za lijekove (EMA). Agencija je objavila kako je cjepivo sigurno i učinkovito.

Neželjene reakcije nakon cijepljenja prijavljene su u nekoliko zemalja – Austriji, Italiji, Njemačkoj, Danskoj i drugima, zbog čega je veći broj država širom Europe privremeno obustavio upotrebu ovog cjepiva.

Apel ZJZ ŽZH: Budimo savjesni i zajedno izgurajmo ovo kako bi se situacija smirila do Uskrsa

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.