Vukovarka Željka Mitrović-Jurić predstavila knjigu u Širokom Brijegu

U dvorani Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu, u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Široki Brijeg predstavljena je zbirka pjesama ”Moja rijeka suza” autorice Vukovarke Željke Mitrović-Jurić.

Željka Mitrović-Jurić koja je poznata kao “djevojčica u plavom kaputiću”, o svojim je noćima u vukovarskom podrumu i samom odlasku iz grada progovorila kroz pjesme koje su teške i turobne, te u jednoj od njih kazuje kako su je umjesto “priča za laku noć uspavljivale granate”. Zbirka pjesama sadrži 73 pjesme, a urednik zbirke pjesama je Krunoslav Šarić.

„Moju obitelj je otac napustio prije rata pa smo u hrvatskim braniteljima pronašli zaštitnike. Moj zaštitnik je bio Aco. On je bio s mnom u koloni. Isto tako, u koloni s nama je hodala i naša susjeda iz skloništa Srpkinja Nada. Hodali smo tako okruženi četnicima, a onda je Nada odjednom uperila prst u Acu i rekla “on je ustaša iz Njemačke”. Bili smo u šoku, ona je s mojom mamom dijelila zadnje zrno kave, a onda je odjednom presudila Aci. On je samo stigao reći da nije učinio nikome ništa nažao. Rafal je Acu sasjekao na pola, pao je kao pokošen pred moje noge. Moj dobri duh, moj zaštitnik umro mi je pred očima. Bacili su ga sa strane. Tek tad sam počela plakati“, ispričala je Željka jedva se suzdržavajući od plača.

Na samom početku programa predstavljanja knjige ”Moja rijeka suza” nazočne su prigodnim riječima pozdravili Gojko Jelić predsjednik Matice hrvatske Ogranak Široki Brijeg i širokobriješki gvardijan fra Tomislav Puljić, a program je vodila Željka Šaravanja. U glazbenom dijelu programa nastupili su klapa ‘Dobrkovići’ i Tamburaški sastav „Stare note“.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

Komentiraj: