Vučić: Molio sam Schmidta da dođe razgovarati s Dodikom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će, uz puno razumijevanje pozicije Republike Srpske, razgovarati s Christianom Schmidtom, kojeg “Republika Srpska ne prihvaća za visokog predstavnika u BiH, ali da će mu otvoreno reći svoj stav”.

Vučić je rekao da će sa Schmidtom razgovarati “kada bude smatrao za shodno” i otvoreno mu reći da je potpuno protiv primjene bonskih ovlasti, da je odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka loša i da bi “svaka vrsta akcije protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i službene Republike Srpske bila katastrofalna po stanje stabilnosti u regiji”.

On je istaknuo da razumije Dodika i Republiku Srpsku, ali i Schmidta, njihove pozicije, te da Srbija mora imati svoju poziciju.

Nismo sretni, nametnut je izbor, ali objektivne su okolnosti, rekao je Vučić.

Upitan vrši li na njega netko pritisak da razgovara sa Schmidtom, s kojim predstavnici Republike Srpske ne žele razgovarati, jer nema mandat Vijeća sigurnosti UN, Vučić je rekao da ga nitko ne pritiska, te da je već razgovarao sa Schmidtom.

Razgovarao sam s njim i nisam krio. Moj posao je da ne ugrozim poziciju Srbije. Schmidta poznajem, on je pomagao i kada su izolirali Dodika. Tada sam ga ja molio da dođe i razgovara s Dodikom i razgovarao je s njim u Istočnom Sarajevu, rekao je Vučić za Televiziju “Hepi”.

On je naveo da je Schmidt izuzetno inteligentan čovjek, za kojeg se nada da će imati više takta i željeti da čuje srpsku stranu, posebno Republiku Srpsku.

Vučić je istaknuo da su odnosi Srbije i Republike Srpske najbolji u povijesti, da on i Dodik nikada neće reći ružne riječi jedan o drugom, ali da to ne znači da se moraju u svakom pitanju usuglasiti.

Razumijem poziciju Republike Srpske, sasvim je moguće da bih se ponašao isto, ali i oni moraju razumjeti da Srbija ima 61 posto investicija na zapadnom Balkanu, a svi ostali 39 posto. Mislite li da smijem ugroziti poziciju Srbije ili Republike Srpske, rekao je Vučić.

On je ponovio da “Srbija poštuje BiH, ali da se nikada ne može usuglasiti s progonom Dodika”.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

 • Bgt. koja izjava.Haahaa.
  Tko ovdje koga tuca pojma nemam samo znam tko je pojeban.Narod a posebno mi Hrvati.Nešto mi se puno gnjizde , dogovaraju i kusuraju. A mi smo ovdje kusur ima 30 godina .Di je drug s obiteljskim grbom?Naš plemić.Nestao ali ipak je duuuboookooo uvjeren.

 • Nas drug Dragan ima podanike u hrvatskom korpusu koji mu se na silu smiju, tapsu ga, uvlace mu se u guzicu. To isto rade direktori i vodeci ljudi u EP- HB, Poste, Eroneta, Itd. Svima je njima super, milijuni se kradu, peru, raspireduju. I sami su sebe ubjedili da su mocni, pametni, lijepi i da rade ispravno. Kriminal cvate, osobe oko Dobrocinitelja grade vile, kupuju stanove po moru, Zagrebu, Splitu, Zadru, vozaju se sluzbeni auti, teska gotiva sve o trosku naroda. Ali gospoda mora znati da svemu dode kraj, moraju znati da se zna za sav taj kriminal, peracinu. Pitanje je dana kad su na tapetu. Obavjestajne sluzbe iz vana puno vise znaju od ovih mocnika samih…

 • Ma Dragan je, sve su prilike, malo izgubio pravac/smjer. Što bi se u narodu kazalo,ostao je bez kompasa.
  Jednostavno je više ne održivo braniti i pravdativtaj nepotizam. To rodjačko izlaženje u susret jedni drugima. O bahatošću ne trebamo niti pisati, jer da su se odnarodili vidi se svaki puta kada se nešto obilježava. Uz Dragana nekolicina onih koji su profesionalni pratitelji,pislušnici i klimoglavci. Direktori javnih poduzeća,u narodu poznati kao stranački bankomati,pomalo u kuloarima i večernjim druženjma “tovare” na predsjednika: zapošljavanje, manjak kvalitete u rukovodećim strukturama, ađontizam…i sl.
  Dakle, psi traže kiga će rasčeretiti. Jad bijeda ljudski šljam, nadmenost, samodopadnost je ono što krasi Draganove suradnike skoro pa bez iznimke.
  To ponajviše govori i o njemu samom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.