”Vrisak” će peticijom zatražiti provođenje DDD mjera u Mostaru – Jabuka.tv

”Vrisak” će peticijom zatražiti provođenje DDD mjera u Mostaru

Udruga građana Vrisak iz Mostara peticijom će zatražiti provođenje mjera dezinsekcije, dezinfekcije i deratizacije.

”Grad Mostar, kao i sama Hercegovačko- neretvanska županija se već duže vremensko razdoblje suočava sa “najezdom štakora”, točnije, nerealiziranom dezinsekcijom, dezinfekcijom i deratizacijom, preciznije DDD mjerama. Upravo zbog trenutačne situacije odlučili smo vrištati za provođenjem DDD mjera kako u Mostaru tako i na području HNŽ-a”, navodi se u priopćenju udruge ”Vrisak” iz Mostara.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ( “Službene novine Federacije BiH” broj 29/05) u kojem je definirano provođenje DDD mjera u članku 9. i članku 10. istog Zakona, propisane su mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti gdje je pod općim mjerama predviđeno vršenje obvezne preventivne deratizacije. Opće i posebne mjere provode se u skladu sa programima koje donosi federalni, tj. nadležni županijski ministar zdravstva odnosno resorna Ministarstva zdravstva na prijedlog stručnog tijela – Zavoda za javno zdravstvo svake županije, u ovom slučaju Zavoda za javno zdravstvo HNŽ što je Zavod za javno zdravstvo već učinio te 16.9.2015. godine Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ dostavio sve potrebne podatke za provođenje DDD mjera prema njihovoj procjeni u iznosu od 16 000 KM.

Kako je priopćio ”Vrisak” zadnja sistematska deratizacija je provedena 2008. godine kada je Grad Mostar iz svog proračuna proveo DDD mjere u iznosu od 60 000 KM.

Nakon toga, 2010.godine, planirana ciljana deratizacija ( riječna korita, kanalizacijska mreža Grada Mostara duga 91 km, javne površine), nije provedena zbog poništenog postupka na natječaju za izbor tvrtke koja bi je provodila.

Mi ili Oni? Građani ili štakori? Mostar se već duže vrijeme suočava s najezdom štakora. Gradu prijete i epidemije zbog…

Posted by Udruga građana Vrisak on 22. rujan 2015

Prema novom Pravilniku o načinu obavljanja obvezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije ( “Službene novine Federacije BiH”, broj 81/14) – članak 12. , definirana je obveza provođenja DDD mjera koju su dužni dva puta godišnje ( kao jesenske i proljetne DDD mjere) vršiti nadležna županijska/kantonalna Ministarstva zdravstva, a u našoj županiji Ministarstvo zdravstva , rada i socijalne zaštite HNŽ/HNK, kao i financirati troškove realizacije DDD mjera .

”Grad Mostar za 2015.godinu osigurao iznos od 20 000 KM, ali za usluge vršenja DDD mjera u objektima i na površinama za koje sanitarna inspekcija utvrdi kako je potrebna hitna intervencija zaštite stanovništva o čemu se donosi rješenje., stoji u dopisu kojeg je Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara uputila 23.06.2015. godine na ruke resornog ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite, gospodina Mladena Boškovića”, kažu iz Vriska.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite tvrde kako je za mjesec studeni planirana provedba DDD mjera u iznosu od 16 ooo KM na području županije.

”Ovim putem apeliramo na nadležno županijsko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite da se u proračunu Vlade HNŽ osiguraju sredstava za preventivne sistematske DDD mjere, a ne ciljane, budući da je samo Grad Mostar zadnje sistematske DDD mjere proveo 2008. iz vlastitog proračuna, te kako trenutačna situacija najezde glodara zahtijeva hitan i ozbiljan pristup rješavanju ovog problema”, priopćeno je iz ”Vriska”.

Upravo zbog gore navedene situacije, udruga građana Vrisak želi utjecati na svijest građana Mostara, ali i apelirati na evidentan problem u Mostaru, te poziva građane I građanke na potpisivanje peticije za provedbu preventivnih sistematskih DDD mjera u Mostaru.

Potpisivanje peticije počinje u ponedjeljak, 28. rujna i traje u razdoblju od tjedan dana. Potpisivanje će biti održano na lokacijama Španjolski trg, u Fejićeva ulica te kružni tok Rondo u vremenskom razdoblju od 11-13 te od 17-19 sati. Peticiju mogu potpisati punoljetne osobe koje sa sobom trebaju imati osobnu iskaznicu, priopćio je Vrisak.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.